Porušování lidských práv? Žantovský napsal Su Ťij ostrý dopis, vytáhl Havla

Někdejší spolupracovník Václava Havla a šéf Havlovy knihovny Michael Žantovský vyzval dnes barmskou vůdkyni Su Ťij, aby ve své zemi vystupovala proti porušování lidských práv a na obranu obětí. V otevřeném dopise připomíná Havlův odkaz a hodnotu boje proti nespravedlnosti a útlaku.

Žantovský označil Su Ťij za ikonu hnutí za lidská práva a Havlovu duchovní souputnici a hrdinku. V dopise jí píše, že Havel byl jejím obdivovatelem a stoupencem. Barmská vůdkyně obdržela Nobelovu cenu za mír v roce 1991, a to právě na Havlův návrh. V Praze byla v roce 2013 jako host konference Forum 2000, která na odkaz prezidenta Havla navazuje.

Znovu měla přiletět předloni, návštěvu ale odložila kvůli napětí v Arakanském státě, kde barmská armáda podle mezinárodních organizací prováděla etnickou čistku muslimské menšiny Rohingů. Su Ťij na počátku operace podpořila, později odsoudila porušování lidských práv. Za váhavý postoj si vysloužila kritiku a přišla o řadu poct. V těchto dnech je Su Ťij na oficiální návštěvě Česka, dnes jednala s premiérem Andrejem Babišem.

Žantovský píše, že před dvěma lety sám v Barmě viděl složitost situace, proto Su Ťij podle západních norem nesoudí a věří jejímu smyslu pro spravedlnost. Je ale přesvědčen o tom, že vystoupit proti nespravedlnosti, útlaku a porušování lidských práv je pro barmskou vůdkyni věcí cti.

Žantovský v listu uvádí, že suverénní stát má právo bránit se proti vzpouře a přeshraničním vpádům, ale musí postupovat podle mezinárodního práva a ochránit civilní obyvatele před násilím. "Nejsme přesvědčeni o tom, že Vaše vláda vyvíjí patřičné úsilí, aby takovým zločinům zabránila a potrestala jejich pachatele," uvedl Žantovský.

V listu adresovanému státní poradkyni Republiky Myanmarský svaz poukazuje i na zatčení dvou novinářů agentury Reuters a jejich odsouzení na sedm let do vězení. Reportéři Ťjo Sou U a Wa Lone psali o pronásledování Rohingů. Nedávno byli propuštěni na amnestii. Žantovský uvádí, že zadržení žurnalistů a jejich věznění vrhá nedobré světlo na svobodu tisku a projevu v Barmě. Šéf knihovny připomíná důležitost nezávislého zpravodajství pro lidi v krizových oblastech či totalitních režimech. V listu nositelku Nobelovy ceny za mír také žádá, aby se zastala nedávno zadržených divadelníků a pomohla je zprostit obvinění z ohrožování národní bezpečnosti.

"Jistě pochopíte, že kriminalizování uměleckých a tím spíše divadelních aktivit protiřečí všemu, več věřil a co zastával za svého života Václav Havel a pro co byl ochoten obětovat svou svobodu, tak jako Vy jste obětovala Vaši osobní svobodu za demokracii a svobodu pro barmský lid," uvedl šéf Havlovy knihovny. Se Su Ťij by se měl potkat krátce u Havlova hrobu.

Související

Do Aun Schan Su Ťij

Su Ťij poslal vojenský soud do vězení na dalších sedm let

Vojenský soud v Barmě dnes uložil opoziční vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij dalších sedm let vězení za korupci. Celkově má nositelka Nobelovy ceny za mír ve vězení strávit 33 let, píše agentura AFP. Su Ťij se stala terčem série obvinění poté, co barmská armáda v loňském roce uskutečnila v zemi puč. Podle opozice jsou obvinění proti Su Ťij politicky motivovaná. Dnešní verdikt odsoudily Spojené státy a EU.

Více souvisejících

Aun Schan SuŤij Michael Žantovský barma lidská práva

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 43 minutami

před 44 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruský postup na Ukrajině pokračuje. Obsadili jsme další vesnice, tvrdí armáda

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské oblasti a Novokalinově v Doněcké oblasti. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy