Vládu položí ulice? Senátor Czernin promluvil i o budoucnosti TOP 09

Senátor Tomáš Czernin se chce v listopadu stát druhým předsedou TOP 09 se šlechtickými kořeny. V rozhovoru pro jeden z tuzemských deníků prozradil, co si o skomírající parlamentní straně myslí, ostře se však vyjádřil i na téma probíhající vládní krize.

Senátor Tomáš Czernin se teprve nedávno přihlásil do boje o nového předsedu parlamentní TOP 09, v boji o křeslo hodlá vyzvat europoslance Jiřího Pospíšila. Momentálně však člena horní parlamentní komory trápí především probíhající vládní krize.

Podle Czernina je skandální, že si prezident Miloš Zeman opět vykládá ústavní zvyklosti, jak se mu to hodí. Sociální demokracii radí, aby si zachovala tvář a z vlády odešla. „Lidé z toho musí být zmatení, protože tady se neřeší každodenní problémy. Jestli vláda nezačne normálně pracovat, tak to začne řešit ulice,“ prohlásil v rozhovoru pro Právo.

Občané jsou podle senátora nespokojení. „Jestli se jich sešlo 300 tisíc minulou neděli, tak to bude příště ještě víc, protože nespokojenost narůstá. Nemluvím o žádném puči, ale věřím, že až budou volby, že se vše vrátí do zdravých poměrů. Nebo se to vyřeší tím, že Babiš odstoupí,“ přeje si senátor.

Czernin se v listopadu hodlá ucházet o post předsedy skomírající TOP 09, která se podle něj stala neprůhlednou stranou přicházející o voliče. Zástupce slavného šlechtického rodu kritikou do vlastních řad rozhodně nešetří.

„Myslím, že všichni v naší straně ztratili energii a začaly se množit defétistické manýry, že to nemá smysl, protože jdeme dolů. Je potřeba lidi probrat a přesvědčit je, že to smysl má, pokud začnou zase pracovat. Nemyslím si, že předseda by měl být nějaký vůdce, ale měl by být ten, kdo lidi motivuje, a řada našich členů motivaci ztratila,“ řekl zmíněnému deníku.

Czernin neskrývá, že je mu názorově bližší Miroslav Kalousek, nikoliv současný předseda TOP 09. „Jiří Pospíšil sehrál také důležitou roli, nemám k němu žádnou animozitu, takže doufám, že se na plánu, jak zvednout stranu, budou podílet všichni jmenovaní,“ doufá senátor.

Související

Markéta Pekarová Adamová na sněmu TOP 09. (11.11.2023) Prohlédněte si galerii

TOP 09 zahájila volební sněm, v čele zůstává Pekarová Adamová

TOP 09 zahájila v sobotu dopoledne celostátní sněm, který se koná v pražském hotelu Clarion. Vládní strana si na něm volí vedení, které ji povede do příštích sněmovních voleb. Funkci předsedkyně s přehledem obhájila šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Nově jí bude krýt záda ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. 
Tomáš Czernin

Senátoři orodují za jasné podmínky pro prezidentské kandidáty

Volební zákon dostatečně jasně nespecifikuje podmínky pro kandidaturu na prezidenta a bylo by namístě ho zpřesnit. V dnešní pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News se na tom shodli senátoři Adéla Šípová (za Piráty), Jana Zwyrtek Hamplová (nestr.), Tomáš Czernin (TOP 09) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). 

Více souvisejících

Tomáš Czernin top 09 Jiří Pospíšil Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 29 minutami

před 45 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Kyjev představil novou tvář. Za ministerstvo bude mluvit umělá inteligence

Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny představilo ve středu svou novou mluvčí, která byla vytvořena pomocí umělé inteligence (AI). Mluvčí s jménem Viktoria ŠI má za úkol zprostředkovávat informace o konzulárních službách jménem resortu diplomacie.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy