Češi jsou cynický národ, nebezpečí je na východě, vysvětlil americký novinář

Eric Best je americký novinář a vydavatel politického magazínu, který se rozhodl natrvalo usadit v Česku. Líbí se mu česká povaha, politické problémy, kterým se věnuje profesionálně, ho zaujaly až v druhé řadě.

Čechy považuje za cyniky. „To je ale zdravá vlastnost, která pochází z historických zkušeností. Z událostí, které se tady dřív staly. I když já nic podobného vlastně nezažil, přesto mne to nesmírně oslovuje. Prostě se mi takový pohled na svět líbí,“ vysvětlil pro Český rozhlas Plus novinář, který hovoří plynule česky. 

Celoživotně jsou pro něj důležité náboženské otázky. „Velká část lidí v USA patří ke katolíkům, další velká skupina je protestantská a je tady i nové náboženství, které bych označil jako fundamentalistické. Kazatel má mikrofon a hovoří v aréně pro tisíce lidí. Je to styl, který byl dřív používaný v černošských kostelech. Osobně se mi to líbí, je tam krásná hudba a kázání inspirující až strhující. Dědeček byl opravdu věřící, taky zakládal nadaci, která pomáhala, takže to mám v sobě. Stejně jako hodnoty a věci jako je čest atd... Taky jsem chodil na jezuitskou univerzitu, kde bylo náboženství hodně,“ uvedl ke svým kořenům v křesťanské výchově.

Nabízela se tak otázka, jak vnímá Best život v Česku, které je jednou ze zemí, kde žije nejvíce nevěřících. „Možná, že jste v tom o krok dál než většina Američanů. Tedy, že jste náboženství zkusili a pak zjistili, že vám nekoreluje. To platí i pro mě, i když občas vám náboženství vysvětlí to, co věda, jakou známe ze školy, až tak nezvládá.“

Důležité pro něj je, že náboženství nabízí jednoduché odpovědi na důležité otázky. „Samozřejmě, že jsou tady teorie, jak vesmír vznikl, žádná mě nějak nepřesvědčila. Zatímco kdybych chtěl přijmout odpověď, že za vším stojí Bůh, je to asi jednodušší,“ okomentoval Best.

Došlo i na politiku, Best, který jí celoživotně sleduje upozorňuje, že lidé a politici by měli svou pozornost upřít jiným směrem. „Jsme ale v jiné fázi, která není pro západní svět příliš pozitivní. Jen bych si přál, abychom to všichni brali vážněji. My se jen mezi sebou pereme, přitom skutečné problémy jsou o něco víc na východ.“

Související

Erik Best, americký novinář v ČR

Novinář si podal Babiše. Ani po demisi by neměl klid

Americký novinář a vydavatel novin Eric Best, který dlouhodobě žije v Česku a zabývá se politickým děním na tuzemské i zahraniční scéně okomentoval, jak vnímá probíhající demonstrace a jejich politické okolnosti.

Více souvisejících

Erik Best (americký novinář) USA (Spojené státy americké) Náboženství politika

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy