Schillerová a stravenky: V koalici to opět vře, Kalousek je pro zrušení

Ministryně financí Alena Schillerová připravuje novelu zákona o daních z příjmů, která zavede stravenkový paušál. V praxi by to znamenalo zrušení papírových stravenek, zaměstnanec by tak dostával peníze na stravu přímo. Jenže z ČSSD se ozývají kritické hlasy. Koaličnímu partnerovi hnutí ANO se nelíbí mimo jiné to, že s ním návrh nikdo neprobral.

Ministerstvo financí v tiskové zprávě uvedlo, že díky změně by na podporu stravování dosáhla i čtvrtina zaměstnanců, tedy asi milion lidí, kteří dosud stravenky nedostávají. „Zároveň nevidím žádný důvod pro to, aby naši malí a střední podnikatelé financovali zisky zahraničních korporací, které mají svůj byznys postavený na prodeji a výkupu paralelní měny. A to nemluvím, o tom, že stravenka, která propadne, se celá stává čistým příjmem takového stravenkáře," vysvětluje Schillerová.

„Už žádné papírky, místo stravenek vám dojdou peníze třeba rovnou na účet. Tyto peníze přitom budou pořád osvobozené od daní. Už se vám nestane, že by vám stravenky propadly. Zaměstnavatelé se zase zbaví dalšího zbytečného papírování. Navíc oni ani restaurace už nebudou muset platit vysoké poplatky stravenkářům, kteří odlévají své zisky do zahraničí,“ vzkazuje Čechům Schillerová.

Z návrhu nejsou nadšeny odbory ani část ČSSD. „Alena Schillerová navrhuje zrušení stravenek, místo toho zavedení tzv. stravenkového paušálu. Peníze na jídlo by tedy zaměstnanec dostal přímo. Předseda odborů Josef Středula se vyjádřil kriticky, jelikož v návrhu vidí celkové zrušení podpory stravování. Vyzdvihuje hlavní výhodu stravenek tam, kde si zaměstnavatel nemůže dovolit firemní jídelnu,“ připomíná na facebooku předseda ČSSD Jan Hamáček, který kvůli zrušení stravenek vyhlásil na svém facebookovém profilu anketu.

„Stravenky jsou zaměstnanecký benefit, který se pokoušely pravicové vlády zrušit už několikrát. Tehdy, pravda, bez náhrady. Tomu ČSSD zabránila. Bez dohody v koalici a tripartitě by se stravenky zrušit neměly ani nyní,“ zdůraznila poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková.

Naopak zástupci hospod a restaurací „stravenkový paušál“ podporují. Schillerovou nepřímo podpořil i někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. „Nic proti tomu, rád to podpořím. Ale není to žádná revoluce. Tou by byla nižší daň z příjmu a odstranění většiny výjimek, včetně stravování. Takto zaměstnancům i zaměstnavatelům dál bude přispívat na stravování cca 5 milionů lidí, kteří z toho nic nemají,“ poznamenal předseda poslanců TOP 09.

Ozval se také ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Náš daňový systém je zaplevelen stovkami výjimek, kvůli kterým patří mezi nejsložitější. Místo komplexního návrhu řešícího většinu výjimek si paní ministryně vybrala mediálně vděčné téma stravenek. Mediální ohlas zajištěn, složitý daň. systém to nezachrání,“ varuje poslanec.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová Stravenky ČSSD Jan Hamáček Alena Gajdůšková Miroslav Kalousek Jan Skopeček (ODS)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy