Rozzuřený Schwarzenberg: V koncentráku v Letech hlídali čeští dozorci. Je vepřo knedlo zelo důležitější než oběti?

Jeden ze zakladatelů TOP 09 a její čestný předseda Karel Schwarzenberg se na svém profilu na facebooku vrátil k tématu koncentračního tábora Lety U Písku, který byl zřízen jako kárný pracovní tábor, později ale také sloužil jako sběrný tábor a tzv. cikánský tábor během druhé světové války. Poukázal například na to, že v zařízení působili i čeští dozorci.

Otázka koncentračního tábora v Letech je pro mnohé politiky stále velmi palčivé téma. Stát vykoupil vepřín, který na místě tábora vznikl. Má zde vzniknout památník, který bude připomínat tragický osud nejen Romů, ale i Sintů během druhé světové války.

To ale před pár dny kritizoval předseda KSČM Vojtěch Filip, který na twitteru napsal: „Připomínám všem, kteří se rozčilují nad stále zvyšující se cenou vepřového masa, že vláda ČR vedená B. Sobotkou vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30% naší spotřeby, to byl zločin.“

Připomínám všem, kteří se rozčilují nad stále zvyšující se cenou vepřového masa, že vláda ČR vedená B. Sobotkou vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30% naší spotřeby, to byl zločin.

— Vojtěch Filip (@vojtafilip) August 7, 2019

Na jeho slova zareagovalo nejen Muzeum romské kultury, ale i ČSSD či Karel Schwarzenberg. „Koncentrační tábor v Letech u Písku, který byl pod českou správou a hlídali ho bohužel čeští dozorci, byl určen především pro Romy či Cikány. Zemřelo tam téměř čtyři sta lidí a ti co přežili, byli převezeni do Osvětimi a šli do plynu. O pětadvacet let po uzavření tábora komunisté na tomto místě, kde se děly hrůzné věci, vybudovali veliký vepřín. Na místě, kde zahynulo tolik lidí, včetně všech dětí, které se v táboře narodily,“ připomíná čestný předseda TOP 09.

Připomíná, že po dlouhé době podařilo zajistit, aby na místě vzniklo pietní místo. „Po roce 1989 trvalo pětadvacet let, než se podařilo vepřín odstranit a vrátit tomuto místu aspoň částečnou důstojnost a věnovat ho připomenutí obětí těch vražd a zločinů,“ zdůraznil.

I proto se pustil do Filipa za jeho slova. „Já jsem nikdy neměl iluze o tom, že by naši komunisté měli jakýkoliv cit pro lidskou důstojnost, nebo že by pro ně lidský život hrál nějakou významnější roli. Přesto mě vyjádření pana předsedy Filipa překvapilo. Zveřejnění takového postoje mě opravdu překvapuje i od komunisty. Důstojnost mrtvých je pro něj méně důležitá, než vepřo knedlo zelo,“ tvrdě se do šéfa komunistů pustil Schwarzenberg.

Odmítl i jeho argument o údajném zločinu Sobotkovy vlády. „Vepřín v Letech ovšem v celkové produkci vepřového masa v České republice nedosahoval ani jednoho procenta a že by chov vepřů u nás nedosahoval ani třicet procent spotřeby je od předsedy komunistů lež. A tento z Božího dopuštění člověk je dnes místopředseda Sněmovny,“ dodal naštvaný poslanec.

Související

Karel Schwarzenberg

Rakousko se rozloučilo s Karelem Schwarzenbergem

Karel Schwarzenberg byl významnou postavou, vlastencem a Evropanem, prohlásil vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn během dnešního pohřbu bývalého českého ministra zahraničí. Uvedla to rakouská média.

Více souvisejících

Karel Schwarzenberg Vepřín v Letech u Písku Vojtěch Filip (KSČM) Koncentrační tábor Lety

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Čína už se stává hrozbou nejen na Zemi, varuje NASA

Čína posiluje své kapacity ve vesmíru a využívá svůj civilní program k maskování svých vojenských cílů, řekl dnes ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy