31 let od sametové revoluce: Babiš si dělá z právního státu trhací kalendář, řekl Bartoš

Lidé by si výročí 17. listopadu měli podle předsedy Starostů Víta Rakušana připomenout zvláště v době, která má tendenci brát jim část svobod v rámci opatření proti epidemii koronaviru. Měli by usilovat o jejich obnovení, uvedl dnes Rakušan po položení květin u památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě.

"Ta doba, která teď je okolo nás, má možná taky trochu tendenci nám nějaké svobody brát. A my bychom si dneska možná více než kdy jindy měli uvědomovat, že o ty svobody bychom se nikým a ničím neměli nechat připravovat," uvedl Rakušan. Podle něj bude třeba usilovat o jejich obnovení.

Koronavirová krize se podle Rakušana přemění na krizi ekonomickou. Předseda STAN by si ale přál, aby z ní společnost vzešla posílena a příští rok byl obdobím razantní změny, která dá zemi perspektivu.

Spolu s Rakušanem položila květiny k památníku nová středočeská hejtmanka Petra Pecková a další zástupci hnutí.

V Česku je podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše třeba dokončit transformaci společnosti, která začala před 31 lety, směrem k demokraciím západního typu. ČR by neměla dopadnout jako Polsko či Maďarsko, které mají podle Bartoše problémy s demokracií. Předseda Pirátů to dnes řekl novinářům na pražské Národní třídě, kde uctil památku výročí událostí 17. listopadu.

"Transformace v demokratickou zemi nebyla úplně dokončena, na přelomu milénia dospěla k jakémusi úpadku politických elit. Dostali jsme se až do současné doby, kdy tady máme jednu silnou politickou stranu a pana premiéra, který si z právního státu dělá trhací kalendář," uvedl Bartoš.

Připomínka Sametové revoluce i Mezinárodního dne studentstva je nejen příležitostí vzpomenout na všechny, kteří bojovali za svobodu, ale také připomínkou důležitosti každodenní práce na demokracii. Význam svobody a demokracie je třeba naplňovat každý den, nejen o svátcích.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) November 17, 2020

Připomínku výročí 31 let od ukončení nadvlády komunistické strany v někdejším Československu vnímá Bartoš jako jiskru do aktivit politických a občanských aktivit. Cestu k dokončení transformace vidí v dialogu a spolupráci mezilidské a mezioborové. Pomůže to podle Bartoše překonat i očekávanou ekonomickou krizi.

Pro Fialu je 17. listopad jeden z nejdůležitějších svátků. "Stačí říci slova svoboda, demokracie - to všechno je spojeno se 17. listopadem," řekl. Podle něj je to svátek naděje. "Tu naději je dobré si připomínat i dnes, protože samozřejmě to slavíme v trošku smutných okolnostech," podotkl s odkazem na pandemii koronaviru. Svoboda je podle něj nesmírně křehká, lidé by měli být stále citliví na to, kde svobodu ztrácí, podotkl.

Česko by si podle Fialy zasloužilo lepší politiku i vládu. "Naděje je i v tom, že za rok se toho můžeme všichni dočkat," dodal předseda ODS s poukazem na sněmovní volby. Na twitteru vyzval k tomu, aby lidé večer zapálili za okny "svíčku za svobodu" vzhledem k tomu, že hromadné akce jsou letos vyloučeny.

Společně s @market_a a @MJureka jsme na Národní poděkovali za svobodu, poděkovali jsme všem odvážným, kteří se o ni zasadili. Loni nás šly stovky. Letos to možné není. I když každý zvlášť, přesto si společně připomínáme listopadové události: zapalte za oknem svíčku za svobodu. pic.twitter.com/r4ZYg54UP8

— Petr Fiala (@P_Fiala) November 17, 2020

Svoboda se podle Jurečky za 31 let do společnosti vžila. "Ale nemůžeme říci, že svoboda a demokracie a její základní principy nejsou ohroženy. Vždy z nějakých důvodů to ohrožení tady je, ať už větší, nebo menší," řekl novinářům Jurečka.

"Je na nás, abychom usilovali o to, aby ta demokracie byla kvalitní," doplnila Pekarová Adamová. Podle ní se za poslední dobu kvalita demokracie v Česku snižovala, což lze změnit už v příštím volebním roce. Důležitá je podle předsedkyně TOP 09 kromě svobody také zodpovědnost, a to nejen za sebe a svou rodinu, ale také za celek.

Související

Češi si na Národní třídě připomínají události 17. listopadu 1989.

Česko si připomíná 17. listopad: Politici míří na Národní, Babišovi vadí privatizace demokracie

Česká politická scéna od pátečního rána míří k památníku na Národní třídě, aby si připomněla události ze 17. listopadu 1989, které vedly k sametové revoluci. Výjimkou je nemocný premiér Petr Fiala (ODS), který oslavy vynechává. Politici zmiňují důležitost demokracie, expremiér Andrej Babiš kritizoval její údajnou privatizaci současnou vládní garniturou. 

Více souvisejících

17. listopad Vít Rakušan (STAN) Praha Starostové a nezávislí (STAN) Ivan Bartoš (Piráti) Česká pirátská strana Petr Fiala (ODS) Markéta Pekarová Adamová Marian Jurečka (KDU-ČSL) demokracie

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

"Je pro nás důležitým symbolem." Ukrajina udělila nejvyšší státní vyznamenání Alainu Delonovi

Ukrajina se rozhodla udělit nejvyšší státní vyznamenání za zásluhy francouzskému herci Alainu Delonovi. Oznámil to dnes ukrajinský velvyslanec v Paříži Vadym Omelčenko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy