Sobotka Nečasovi: Za neklidný sever může vládní politika, odstupte

Praha - Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ve svém sobotním vyjádření ostře zkritizoval prmiéra Petra Nečase (ODS). Obviňuje ho ze zneužívání problémů s ROmy na Šluknovsku k obhajobě své špatné sociální politiky.

Nedivím se tomu, že se premiér Nečas bojí přijet do Šluknovského výběžku. Je totiž evidentní, že Nečasova vláda svými kroky přispěla ke zvýšení sociálního a bezpečnostního napětí v regionu a rostoucí frustraci občanů. Šlo například o nedomyšlené snižování počtu policistů, velké krácení  prostředků na veřejně prospěšné práce nebo třeba krácení dávek pracujícím rodinám s dětmi. Vláda rezignovala na jakoukoliv aktivní regionální politiku, přestala se zajímat o příchod nových investorů a zaměstnavatelů do postižených území a nechala regiony typu Šluknovska napospas osudu a rostoucí chudobě. Nyní Nečas sklízí plody svého nezájmu. ČSSD odmítá snahu předsedy vlády zneužít nespokojenost občanů na Šluknovsku k obhajobě chybné a nespravedlivé politiky vlády v sociální oblasti. Lidé na Šluknovsku nepochybně nedemonstrují za snižování podpory zdravotně postiženým, nemocným, samoživitelkám či krátkodobě nezaměstnaným. Nedemonstrují za zvyšování DPH a vyšší poplatky ve zdravotnictví. Vadí jim rostoucí kriminalita a negativní jevy, související s dlouhodobou nezaměstnaností lidí, žijících v sociálně vyloučených lokalitách. Vadí jim tolerance hazardu a lichvy. Vadí jim  beznaděj, spojená s rostoucím rozdílem mezi příjmy průměrné rodiny a výdaji, které musí taková rodina každý měsíc zaplatit. Vadí jim arogance vlády, která problémy běžných občanů nevnímá a neřeší. Petr Nečas ztratil jako premiér kontakt s realitou a není už schopen vnímat skutečné obavy a starosti občanů, natož pochopit jejich příčiny. Premiér jen křečovitě opakuje fráze o dalších a dalších sociálních škrtech jako reakci na údajně příliš štědrou sociální politiku. Pane premiére, je nejvyšší čas skončit, než napácháte další škody.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Petr Nečas Romové

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

před 3 hodinami

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

před 4 hodinami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy