Analytici: Kalousku, dlužíš lidem vysvětlení, že je obíráš o peníze!

Praha - Převážně kriticky se ekonomičtí analytici staví ke způsobu, jakým se vyjednávalo o české půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) i to, že se ji Česká národní banka (ČNB) rozhodla podmíněně schválit. Vyplývá to z vyjádření, která ve čtvrtek poskytli agentuře Mediafax.

Rada ČNB se ve čtvrtek rozhodla uvolnit ze svých devizových rezerv v přepočtu téměř 38 miliard korun, které chce MMF použít na záchranu evropské měny. Rada ČNB si vymínila, že se stát zaručí i za předchozí půjčku z doby vlády Mirka Topolánka (ODS), které ČNB poskytla 1,3 miliardy eur. Centrální banka žádá o garanci v souhrnu 2,53 miliardy eur."Doufal jsem, že rada rozhodne nezávisle a se zdravým rozumem, tedy že její stanovisko bude zamítavé," řekl agentuře Mediafax děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík. "Teď je především na ministru Kalouskovi, aby vysvětlil občanům, že záruky, které bance nabídnul, budou ze svých daní muset zaplatit právě oni.""Nepůjčujeme Evropě, ale MMF, a ten je věřitelem skutečně poslední instance. Pokud věříme, že nám půjčku fond nesplatí, de facto věříme v jeho bankrot. A pokud MMF zbankrotuje, pak Bůh s námi. Veškeré naše rezervy nám potom budou k ničemu," uvedl hlavní ekonom ČSOB Tomáš Sedláček s tím, že poskytnutí půjčky může Česku v Evropě do budoucna zajistit výhodnější vyjednávací pozici. Současně Sedláček kritizoval průtahy, které poskytnutí půjčky provázely.Podle ředitelky Next Finance Markéty Šichtařové se koaliční politici snaží hájit svou pozici v zahraniční politice. "Samozřejmě, že na různých jednáních v Bruselu je příjemnější sedět mezi vrcholnými evropskými politiky, kteří ekonomice rozumí jako koza petrželi, jako někdo, kdo chce Evropě skutečně pomoci," řekla agentuře Mediafax Šichtařová. "Čeho dosáhneme tím, když Evropě půjčíme? My tím docílíme jedné jediné věci. Tyto peníze, pravděpodobně půjde celkově o 200 miliard euro, budou uvolněny na jihu Evropy. Budou uvolněny naráz tak, aby vlastně byl jih Evropy schopen splatit svoje staré dluhopisy a půjčit si někde nově, aby prostě svůj dluh tak trošku znovu navýšil," soudí Šichtařová.Podle lednových údajů dosahovaly devizové rezervy ČNB na konci loňského roku 30,838 miliardy eur oproti listopadovým 30,737 miliardy. Rezervy se zvýšily i v korunovém vyjádření, a to o 17,363 miliardy korun na 795,629 miliardy korun. Naopak v dolarech se objem rezerv meziměsíčně snížil o 1,413 miliardy na 39,9 miliardy dolarů.

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politici evropa

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 59 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy