Lidé vyjdou do ulic! Ve 30 zemích po celém světě, proti ACTA

Praha - Do ulic by měly v sobotu vyjít a vyjádřit svůj nesouhlas s dohodou ACTA podle odhadu České pirátské strany desetitisíce lidí ve třinácti městech po celé České republice. Mělo by jít o zatím největší akci proti kontroverzní smlouvě, zapojí se do ní i evropské metropole.

V hlavním městě by měli mít protestující sraz ve 14 hodin na Staroměstském náměstí, pak se vydají směrem k náměstí Jana Palacha, kam by měli dojít okolo 17. hodiny.V jihomoravské metropoli by se měli demonstranti setkat hodinu po poledni na Náměstí Svobody, v Českých Budějovicích v 15 hodin na náměstí Přemysla Otakara II., v Jihlavě na Masarykově náměstí ve 14 hodin.V západních Čechách se bude protestovat například v Karlových Varech od 13 hodin v ulici T.G. Masaryka, na východní straně republiky se demonstranti sejdou v Ostravě na Masarykově náměstí od 14 hodin nebo v Olomouci na Horním náměstí v tomtéž čase."ACTA umožňuje firmám cenzurovat internet, vzbuzuje obavy týkající se mezinárodní přepravy generických léčiv, která by mohla zachraňovat životy, komplikuje zemědělcům přístup k osivu a ukrajuje občanům ústavní práva. Nejde jen o stahování filmů, ACTA se dotýká každého," uvedl Jakub Michálek, spoluautor analýzy dohody ACTA z České pirátské strany.Piráti upozorňují také na protesty proti dohodě, které se rozhořely po celé Evropě. "Jenom v Polsku do ulic vyšlo až 30 tisíc lidí a přes 20 tisíc podepsalo petici," říká Mikuláš Ferjenčík, místopředseda strany. Celkově petici podepsalo podle pirátů přes více než dva miliony lidí, protesty by měly být v sobotu nejméně ve 139 městech ve více než 24 zemích.Symbolem dohody ACTA je podle Pirátů chobotnice, která symbolizuje vliv korporací, které chtějí spoutat internet, občany a rozvojové země. Proto by také někteří z protestujících měli přijít v kostýmech symbolizujících tohoto hlavonožce.Česká republika se k dohodě připojila, posléze však pozastavila ratifikaci. "Ratifikační proces bude pozastaven a znovu budeme celou věc analyzovat," prohlásil premiér Petr Nečas (ODS). Česko v podstatě zaujalo k dohodě stejný postoj jako sousední Polsko nebo Lotyšsko."Chci zdůraznit, že nikdy, ani omylem, nehrozily v České republice nějaké kontroly laptopů na hranicích, monitorování uživatelů internetu, nějaká filtrace, to myslím nehrozilo ani na okamžik," zmínil premiér a dodal: "Na druhou stranu, my nechceme v žádném případě připustit situaci, kdy by nějakým způsobem byly ohroženy občanské svobody a svobodný přístup k informacím, takže ratifikační proces této smlouvy bude pozastaven a znovu to podrobíme analýzám."Dohodu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, česky Obchodní dohoda proti padělatelství) podepsalo 22 států Evropské unie koncem ledna v Tokiu. Smlouva by měla ztížit podmínky pro obcházení patentů a jiných práv duševního vlastnictví, například pro stahování filmů nebo hudby z internetu.

Související

Ilustrační foto

Počasí: Cháron může do Evropy přinést nejteplejší léto v historii. Teploty porostou k 48 stupňům

Česká republika má ten zatím nejteplejší den roku za sebou. Teploty hravě vyrostly až k 38 stupňům a ačkoliv tropické třicítky budou pokračovat i tento týden, zatím se nezdá, že by rekordní sobotu překonaly. Jižní a východní Evropa se ale na rekordní teploty teprve připravuje. , protože přichází spalující vlna veder. Po Evropě se začala pohybovat tlaková výše nazvaná Cháron, která bude téměř jistě trhat rekordy. A Evropa díky ní může zažít nejteplejší léto v historii.

Více souvisejících

evropa acta Demonstrace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy