Demonstraci proti vládě podpořilo 120 tisíc lidí, tvrdí odborář Zavadil

Praha - Za největší protivládní protest od sametové revoluce označil sobotní demonstraci šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Protestů se zúčastnilo 120 tisíc lidí, řekl Zavadil ve svém projevu na Václavském náměstí.

"Dnes je tady 120 tisíc lidí. Je to největší demonstrace od sametové revoluce, tak si to, vládo, zapiš za uši," řekl Zavadil. Za svá slova sklidil potlesk. Dav začal skandovat "Demise, demise".

Vládu ve svém projevu zkritizoval mimo jiné za to, že nedodržuje své předvolební sliby. "Slibovali boj s korupcí? A jak to dopadlo? Korupce zachvacuje jejich strany. Tohle není boj proti korupci," uvedl Zavadil a pokračoval: „Slibovali, že nebudou zvyšovat daně, a co je DPH?"

Nelíbí se mu ani neustálé vnitřní boje mezi koaličními stranami. "Jedna strana nazývá druhou slizkou a odpornou. Není snad slizká a odporná celá vláda?" ptal se ve svém projevu.

Tvrzení, že demonstrace má politický charakter, šéf ČMKOS odmítá. "No, kterej blbec to vymyslel? Tahle demonstrace je sociální. Domníváme se, že je potřeba, aby vláda podala demisi," vysvětlil Zavadil.

Jeho projev sklidil mezi demonstranty potlesk. Václavské náměstí bylo zcela plné, místy podle organizátorů začali někteří lidé kolabovat. Dvakrát musela podle informací Mediafaxu zasahovat i záchranná služba.

Na pódiu, které bylo umístěno u sochy svatého Václava, vystřídal Zavadila předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Ve svém projevu hovořil převážně o tísnivé situaci handicapovaných. Chudinu však podle jeho slov vláda udělá i ze středně příjmových skupin obyvatel.

"Vláda nám neustále lže. A známe staré české přísloví: kdo lže, ten krade. Občané, nenechme si to líbit. Vláda by měla podat demisi," prohlásil Krása. Zdůraznil, že v protestech se bude pokračovat. Ve středu půjdou zdravotně postižení demonstrovat před ministerstvo zdravotnictví. "My si to nenecháme líbit, vy si to taky nenechejte líbit. Společně budeme usilovat o to, aby naše země byla lepší," prohlásil.

Související

Více souvisejících

Demonstrace Jaroslav Zavadil

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy