Na nejvyšších místech jsou břídilové obklopeni "řiťolezy"!

Praha – Mluvčí Paroubkovy NS-LEV21 Miroslav Němec se pozastavuje nad „překvapením“ vyplývajícím z Výroční zprávy BIS za rok 2011, že „do státní správy, samosprávy, ale i justice zasáhl také organizovaný zločin,“ jak uvedla Česká televize.

Zprávu vrchní policejní rada a plukovník Policie ČR zesměšňuje slovy: „málem jsem v úžasu oněměl, neboť v naší „demokracii po česku“ si toho konečně, po dlouhých 22 letech, od změny politického režimu, někdo všiml.“ Podiv, který zpráva vyvolala, nechápe, protože je to známo zhruba od počátku devadesátých let, kdy došlo k otevření hranic a v důsledku toho byla ochromena policie. Organizovanému zločinu se u nás tehdy začalo velmi dařit.

„Jako letitý policista jsem nevěřícně sledoval, že do funkce ministrů vnitra jsou převážně instalováni naprostí civilní laici s tendencí policejní sbor co nejvíce rozbít a doslova zničit, popř. ho alespoň učinit neakceschopným, včetně naprosto neschopných všech náměstků ministra, které si každý ministr vybíral většinou ze svých pivních kamarádů,“ píše Němec. Němec napsal řadu publikací o boji s organizovaným zločinem již v roce 1995, v publikaci z roku 2003 pak napsal o organizovaném zločinu postihujícím přímo Českou republiku, o jeho podobě.

Nic se u nás však nedělo a organizovaný zločin u nás stále rostl. Když už se někdo dostal před soud, najednou bylo dokázáno, že o tento druh zločinu vlastně ani nešlo. Funkcionáři se pak diví, jakou zprávu jim BIS předloží, přestože se znění výroční zprávy až tak neliší od minulých let.

„Chcete-li, aby něco opravdu fungovalo, dejte na místo nejvyššího šéfa opravdového odborníka, který má nejen vystudovaný příslušný vysokoškolský obor studia, v našem případě buď Policejní akademii České republiky v Praze, anebo Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale má rovněž potřebnou, tj. minimálně dvacetiletou, délku odborné praxe a nedávejte do funkcí břídily, kteří dostanou z titulu funkce sice hodnost plukovníka, ale pomalu neumí ani číst,“ uvádí Němec a dodává: „a aby se to neprozradilo, obklopují se pak většinou ještě většími tupci či různými protekčními primitivními „řiťolezy“, kteří si ve věku blízkém třiceti až třiceti pěti let myslí, že si mohou dovolit naprosto všechno a výsledky jejich devastace nebude ani v budoucnu jednoduché napravit.“

Související

Peníze, zlato

NÁZOR: Prohnilý offshoreový byznys. Aktivista objasňuje skandál Pandora Papers

Po zveřejnění tzv. Panama Papers před pěti lety se jisté byznysové kruhy snažily líčit pochybnou firmu Mossack Fonseca, která stála v jádru celé kauzy, jako vyvrhele, zkažené jablko v prosperujícím sadu skvělých profesionálů usnadňujících světový obchod a pomáhajících korporacím platit spravedlivé, byť minimální daně, připomíná Drew Sullivan v komentáři pro server Washington Post. Protikorupční aktivista a spoluzakladatel Projektu pro hlášení organizovaného zločinu a korupce (OCCRP) dodává, že odhalení tzv. Pandora Papers toto tvrzení vyvrací.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Dopad pandemie, který světu uniká. Představitel OSN naznačil, co hrozí v Asii

NÁZOR - Tvrzení, že globální pandemie nového koronaviru vytváří chaos a skutečně, hmatatelně ovlivňuje naše životy, není zajisté přehnané, deklaruje Jeremy Douglas v komentáři pro server CNN. Představitel Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) upozorňuje, že jen malá pozornost je ale zatím věnována tomu, jak šíření nemoci oslabuje snahy vlád bojovat s mezinárodním organizovaným zločinem a pašeráctvím.

Více souvisejících

organizovaný zločin Miroslav Němec BIS

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy