ODS se bojí o Ústav pro studium totality. Kuje pikle, jak si na levici došlápne

Praha - ODS zvažuje, že se pokusí v Senátu vyvolat jednání kvůli výměně ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Neměla by se omezit jen na odsuzující prohlášení, řekl dnes ČTK místopředseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

"Jenom říkat, že to takhle je špatně, je v tuto chvíli málo. Je potřeba ty věci zmapovat a pojmenovat," uvedl k rozhodnutí rady Vystrčil. Formu jednání ale neupřesnil s tím, že se tím bude zabývat senátorský klub. Nepředpokládá ale, že by levice v Senátu umožnila záležitost probrat na schůzi horní komory. "Tam nemáme šanci," uvedl. Jednou z možností by tak mohlo být například veřejné slyšení, dodal.

O ústav se obává pravice, hlavně vládní ODS. Obviňuje opoziční ČSSD a KSČM ze snah instituci ovládnout a změnit interpretaci totalitní minulosti. Radu jmenuje Senát, kde má nyní převahu levicová opozice. ČSSD i rada nařčení odmítají. ČSSD uvedla, že odmítá zatahování ústavu do politického boje.

Daniel Herman byl z čela ústavu odvolán ve středu. Radní mu vytýkali především způsob, jakým instituci řídil, a také údajně chaotickou digitalizaci dokumentů. Odvolaný ředitel s rozhodnutím nesouhlasí a označil jej podobně jako premiér Petr Nečas (ODS) za zpolitizované. Za Hermana se postavila část zaměstnanců ÚSTR a odborářů. Radu kritizují jako zpolitizovanou také někteří historici.

Předseda vědecké rady ÚSTR Michael Kraus v reakci na Hermanovo odvolání svolal mimořádné zasedání členů této rady. Kraus stojí za Hermanem: "Cením si práce Daniela Hermana a jeho přístupu," sdělil. Rada by se měla sejít v pondělí.

Kvůli situaci a kvůli údajnému záměru opozice získat pod kontrolu interpretaci dějin rezignoval jeden ze členů vědecké rady Stanislav Balík. "Mě to nepřekvapuje a nepřekvapí mě, když další rezignace budou následovat," dodal pro Českou televizi Kraus.

Předsedkyně rady ústavu Petruška Šustrová podobně jako předseda ČSSD Bohuslav Sobotka údajně zpolitizované rozhodování rady odmítla.

Do vypsání výběrového řízení bude funkci ředitelky zastávat Pavla Foglová, která působila jako šéfka Českého centra ve Varšavě. Foglová již oznámila, že má v plánu provést personální změny. Mohlo by patrně jít o dva až tři lidi blízké odvolanému řediteli Danielu Hermanovi, jak píše web České televize.

Jméno nového ředitele by mělo být známo nejpozději 30. dubna příštího roku.

Související

ÚSTR Původní zpráva

Vedení si letos odměny nevyplatilo, vánoční ale byly štědré. Co se děje v ÚSTR?

Po kritickém komentáři Matěje Bílého poskytly EuroZprávy.cz začátkem června vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) prostor pro vyjádření, což vyvolalo vlnu negativních reakcí. Někteří bývalí zaměstnanci a odborníci postupně anonymně sdíleli své obavy ohledně současného vedení ÚSTR. Na světlo světa vycházejí dříve nezveřejněné informace a také sporné údaje o vyplácení odměn vedení. Ekonomické otázky a údajné nehospodárné jednání dokonce měly vést k destabilizaci sekce ekonomiky. Rovněž se podařilo vyvrátit některé osobní útoky a nepravdivá tvrzení vůči Bílému.
Pavel Žáček, český novinář, historik, státní úředník a politik, v letech 1989–1991 šéfredaktor časopisu Studentské listy, 1998 první náměstek ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, 2001–2003 člen Rady České televize, 2007–2010 zmocněnec vlády ČR, zakladatel a první ředitel ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, zvolen jako nestraník za ODS. Komentář

Budování vládní politiky paměti je nebezpečná cesta

Pod Úřadem vlády ČR má v brzké době vzniknout Rada vlády pro paměťovou agendu. Dvacetičlenný poradní orgán složený z politiků, veřejně činných osob i odborníků má mimo jiné definovat „koncepční přístup“ k historické paměti v České republice a promlouvat do rozdělování financí na projekty, které mají bránit „hybridnímu a revizionistickému zneužívání historie“. Za touto nekonkrétní, avšak záměrně vyhrocenou frází se skrývá snaha posílit závislost výkladu moderních českých dějin na pohledu aktuálně vládnoucí politické garnitury. V praxi se vytváří nebezpečný nástroj, který se nakonec může obrátit i proti záměrům jeho současných iniciátorů.

Více souvisejících

ústr Senát ČR ODS

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy