Bouřlivá superdebata: Politici se hádali, diváci se smáli

Praha - Před budovou pražského Kongresového centra protestovalo několik desítek členů Pirátské strany, volebního bloku Hlava vzhůru a Strany svobodných občanů proti neúčasti jejich zástupců ve večerní superdebatě v České televizi. Veřejnoprávní televize do ní vybrala zástupce devíti stran. Podle ČT je kritériem výběru hostů do pořadu opakovaná účast v předchozích 14 předvolebních debatách ČT.

Demonstranti se za skandování "Pusťte nás dovnitř" snažili kolem 19:00 dostat do budovy Kongresového centra, kde se debata večer uskutečnila. Ochranka je ale vytlačila zpět. Policisté, kteří byli na místě, nijak nezasáhli. Demonstranti drželi transparenty s nápisy "Stop mediokracii" a "Nás neumlčí". Členové volebního bloku Hlavu vzhůru měli ústa přelepena páskou s logem České televize.

"Předvolební superdebata je vyvrcholením série krajských speciálů. Potkají se v ní proto předsedové či volební lídři těch uskupení, která se v nich objevila více než jedenkrát," uvedl ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

Podle volebního bloku Hlavu vzhůru Česká televize porušuje ústavu. Blok si již formou dopisu stěžoval u generálního ředitele ČT Petra Dvořáka na diskriminační přístup veřejnoprávních medií k některým politickým stranám. Zástupci Pirátské strany považují nepozvání do debaty za účelové.

"Česká televize si vymyslela pravidla, podle kterých vybrala super kandidáty super stran do dnešní super předvolební debaty. Můžeme se divit, můžeme nad výběrem pochybovat, ale taky se ke Kongresovému centru můžeme přijít dnes podívat. Debata bude probíhat i před budovou," napsal na facebooku předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pískot na Babiše, Okamura jako z kulometu

Česká televize dnes završila své předvolební vysílání v pražském Kongresovém centru superdebatou devíti předsedů či lídrů politických uskupení. Pozváni byli Bohuslav Sobotka (ČSSD), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Zdeněk Žák (SPOZ), Tomio Okamura (Úsvit), Andrej Babiš (ANO), Vojtěch Filip (KSČM) a Ondřej Liška (SZ). Podle ČT je kritériem výběru opakovaná účast v předchozích 14 předvolebních debatách ČT. Předvolební superdebatu moderoval Václav Moravec.

Václav Moravec na Senátora Okamuru vytáhl, že chyběl na 33 procentech hlasování v Senátu včetně těch důležitých. Okamura polkl a raději se napil. "Co se týká mě, jsem nejaktivnějším senátorem vůbec. Navrhla jsem čtyři novely, dva pozměňovací návrhy...," a následuje výčet v kadenci kulometu, napsal server iDnes.cz.

Babiš v debatě popudil publikum. I když říká, že pokud by správa země byla pořádná, tak by nebylo potřeba druhý důchodový pilíř, stejně ho ANO má ve volebním programu. "Bude povinný na začátku," řekl Babiš a část publika se začalo smát. "Nevím, co je na tom směšného. Asi tady všichni vedete velké firmy, že tomu rozumíte," řekl Babiš a z publika se ozval smích a pískání.

"Poslouchejte," řekl moderátorovi Václavu Moravcovi kandidát a ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. "Ne, vy poslouchejte," opáčil mu Moravec. Žák slovní pošťuchování ukončil slovy, že bude poslouchat, protože je žák.

"Lidé, kteří vstupují do penzijního systému by měli být posuzovaní nejen podle toho, kolik peněz odvedou, ale také podle toho, kolik dětí odvedou," řekl v debatě ČT předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Publikum pobavil.

Filip dostal od moderátora v souvislosti s volebním programem KSČM otázku, za jak dlouho lze dojít k socialismu. "To není otázka jednoho volebního období, ale běh na dlouhou trať a první je potřeba vytvořit podmínky, aby se tu lidé cítili rovnoprávně," odpověděl politik.

Související

Václav Moravec

Moravec a další pracovníci ČT jsou v preventivní karanténě

Někteří pracovníci České televize (ČT) jsou v preventivní karanténě kvůli nedělnímu pořadu Otázky Václava Moravce s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, u níž byla pak prokázána nemoc covid-19. Serveru iDnes.cz to dnes řekla mluvčí ČT Karolína Blinková. Moderátor Václav Moravec na twitteru uvedl, že se sám rozhodl zůstat v karanténě. Test na covid-19 měl ale Moravec ve středu negativní.

Více souvisejících

Václav Moravec Volby 2013 Jana Bobošíková

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy