Komplikace voleb: K ÚS putuje další stížnost

Brno/Praha - Politická strana Aktiv nezávislých občanů podala ústavní stížnost proti rozhodnutí, jímž prezident vyhlásil sněmovní volby. Zpochybňuje v ní pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny, stěžuje si také na příliš krátkou lhůtu k sestavení kandidátek, která prý poškodila především malé strany. Text stížnosti strana poskytla ČTK.

Podle razítka podatelny soud podnět obdržel ve čtvrtek. Ústavní soud obvykle o stížnostech rozhoduje přinejmenším několik týdnů až měsíců. 

Aktiv nezávislých občanů se uchází o hlasy voličů ve čtyřech regionech. V dalších pěti krajích byl vyřazen kvůli tomu, že nedodal doklad o zaplacení příspěvku na úhradu volebních nákladů.

Aktiv nezávislých občanů (zkráceným názvem ANEO) je česká politická strana, která vznikla v roce 2001 v Brně. Podle svých slov jako reakce na nebezpečný vývoj ve společnosti. Od roku 2007 je předsedou Karol Schneider, který nahradil Františka Zoubka. Nedefinuje se ani jako pravicová, levicová nebo středová, protože tvrdí, že tato hlediska jsou překonána a pro správu státu je třeba získat nejschopnější občany.

Prohlašuje, že usiluje o prokázání toho, že naše společnost umí být demokratická a samosprávná a náš národ je schopen bránit své zájmy a řešit své problémy ve prospěch svých občanů. Tvrdí, že v opačném případě se naše země může vyvíjet pouze dvěma cestami – rozpad země nebo nástup diktatury.

Soud tento týden obdržel také návrh proti termínu sněmovních voleb, který sepsal předseda ústřední reprezentace Československé strany socialistické Jaroslav Vojtek. Návrh poukazuje na nerovné postavení malých stran v Česku. Soud o něm zatím nerozhodl.

Volební místnosti se otevřely na téměř 14 800 místech České republiky, ze 23 kandidujících uskupení 17 bojuje o přízeň voličů ve všech krajích. Mezi prvními voliči ve volební místnosti v Drtinově ulici na Praze 5 byl i herec Jiří Macháček, který dorazil s touhou volit. "Přišel jsem podpořit stranu, o které si myslím, že je schopná nést odpovědnost za svojí účast ve vládě a rozhodně to nejsou komunisté," řekl. Komu hlas dal, ale nespecifikoval.

Důležité bude, zda z voleb vzejde posílený či oslabený prezident Miloš Zeman, který v posledních měsících řadou svérázných kroků dal najevo, že chce v politice hrát výraznou a silnou roli, píše iDnes.cz. Nosičem prezidentových myšlenek je strana SPOZ, pokud by se do Sněmovny nedostala, může mít Zeman zastání v haškovském křídle ČSSD.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Volby 2013

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 44 minutami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Finále Eurovize 2024 bez Česka. Aiko v semifinále neuspěla

Česko bude chybět mezi 26 zeměmi v sobotním finále Eurovize ve švédském Malmö. Aiko totiž nepostoupila ze čtvrtečního druhého semifinále. Nejlepším českým výsledkem tak zůstává šesté místo Mikolase Josefa z roku 2018. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy