Řež o post senátora: Kdo po Okamurovi? Strany nasazují kandidáty

Zlín - Svého kandidáta do doplňovacích voleb v senátním obvodu 80, který tvoří Zlínsko a část Uherskohradišťska, dnes oznámili i komunisté. Do volebního klání pošlou zastupitele Zlína Radomíra Rafaju, řekla ČTK předsedkyně KSČM na Zlínsku Dagmar Butnikošarovská. Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) nevyšle do senátnch voleb nikoho, potvrdil krajský místopředseda a náměstek hejtmana Lubomír Nečas.

Místo senátora uvolnil loni zvolený Tomio Okamura, který uspěl se svým hnutím Úsvit přímé demokracie v letošních sněmovních volbách a stal se poslancem. Senátorský mandát mu tak zanikl.

Své nominace už oznámily téměř všechny velké strany a hnutí. Za ODS bude kandidovat bývalý hejtman a nynější krajský zastupitel i předseda strany ve Zlínském kraji Libor Lukáš. Lidovci vyšlou do voleb starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara a sociální demokraté krajskou zastupitelku Milenu Kovaříkovou z Brumova - Bylnice na Zlínsku.

Utkají se i s lékařem Pavlem Talašem z Napajedel, kandidátem hnutí Úsvit. Talaše, který je otcem Okamurovy přítelkyně, podporuje i hnutí ANO 2011.

Talaš (68) byl lékařem v nemocnicích v Uherském Hradišti a Zlíně, působil i jako lodní lékař československé námořní plavby. Nyní je praktickým lékařem v Napajedlech. Od poloviny 90. let byl jako nestraník dvě volební období v zastupitelstvu Napajedel, kde byl v roce 2001 zvolen starostou. Do voleb jde s cílem uspět a pomoci Úsvitu. Fakt, že je otcem Okamurovy partnerky, jako handicap nebere. „Naopak mě to zavazuje," řekl pro denik.cz Talaš.

Okamura řekl, že hnutí volbu kandidáta velice zvažovalo s ohledem na pokračování kontinuity jeho práce. „Jeho volba je nejvyšším gestem, důkazem, že to tady myslím skutečně vážně," uvedl Okamura. Dodal, že hnutí opět vsadí na kontaktní kampaň, při které nevynechá žádnou z obcí obvodu. Okamura si také hodlá ponechat kancelář v Uherském Brodě, pouze ji ze senátorské přejmenuje na poslaneckou. Okamura řekl, že Talaš má navíc veřejnou podporu hnutí ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše, které nyní jedná o vstupu do vlády.

Podle Okamury se Talaš s Babišem osobně setkal. Rozhodl se poté prý, že ANO 2011 svého kandidáta nepostaví. Krajský předseda ANO 2011 Jiří Veselý to však nepotvrdil. „Přiznám se, že tuto informaci zatím nemám," řekl Veselý.

Za hnutí Nezávislí se o mandát pokusí i někdejší senátorka a nyní předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR Jana Juřenčáková. STAN i partnerská TOP 09 kandidáta představí na pondělní tiskové konferenci, zřejmě jím bude hudebnice Zuzana Lapčíková. Měla by mít i podporu Zlínského hnutí nezávislých.

Prezident republiky Miloš Zeman podle čl. 63 odst. 1 písm. f) Ústavy České republiky a § 80 odst. 1 zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, vyhlásil doplňovací volby do Senátu Parlamentu České republiky ve volebním obvodu č. 80 a stanovil dny jejich konání na pátek 10. ledna 2014 a sobotu 11. ledna 2014, píše se na webu hrad.cz.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR Volby Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

Izrael válčí na několika frontách. Írán po celém regionu vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil

Izrael bojuje na několika frontách. Kromě Íránu, Hizballáhu a Hamásu jeho bezpečnost ohrožuje daleko více organizací, které získávají podporu Teheránu. Tyto organizace jsou rozeseté po celém Blízkém východě a íránský teokratický režim si z nich vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil, které mu pomáhají v boji s židovským státem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy