Palestinci si stěžovali na ČR. Pokus o trik, naznačují diplomaté

Praha - Ministr zahraničí Jan Kohout včera odmítl palestinské tvrzení o tom, že český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar návštěvou univerzity v židovské osadě Ariel narušil mírový proces. Ariel leží na území na západním břehu Jordánu, jež Palestinci považují za základ svého budoucího státu. Stanovisko ministra poskytl ČTK Černínský palác.

Hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát si v dopise unijní ministryni zahraničí Catherine Ashtonové na Pojara stěžoval. Aparát Ashtonové připravuje nyní odpověď. Kohout se pozastavil nad tím, že stížnost neposlal také českému ministerstvu zahraničí, jemuž Pojar přímo podléhá.

Podle Kohouta Pojar ubezpečil o tom, že jeho cesta byla plně v souladu s náplní práce vedoucího zastupitelského úřadu, tedy zjišťovat informace přímo v terénu. "Pan velvyslanec se na místě mimo jiné seznamoval s překážkami pro blízkovýchodní mírový proces. Ve svém vystoupení na akademické půdě velvyslanec Pojar plně hájil postoje EU k mírovému procesu, se kterým se plně ztotožňuje i Česká republika jako členský stát," zdůraznil Kohout.

"Nemohu tak cestu velvyslance Pojara v žádném ohledu chápat jako narušení probíhajícího mírového procesu," dodal odstupující šéf české diplomacie.

Česko je v EU známé jako jeden z nejbližších spojenců Izraele. Podle Irikáta Pojarova návštěva podkopává unijní úsilí o mírové vyřešení konfliktu mezi Izraelci a Palestinci. Vyjednávač dodal, že Pojar do osady zamířil jen den poté, co Izraelci oznámili plán výstavby 1400 nových bytů v osadách na západním břehu Jordánu a také ve východním Jeruzalému. Čtyřicet z těchto bytů by se mělo nacházet právě v osadě Ariel. EU přitom již dříve vyzvala Izrael, aby výstavbu dalších osad na palestinských územích zmrazil. Podle palestinského šéfvyjednávače by se měla Evropská unie od cesty velvyslance otevřeně distancovat.

Palestinci chtěli odvést pozornost

Někteří diplomaté naznačují, že stížnost na Pojara by mohla stát za snahou Palestinců odvést pozornost od nedávného výbuchu v budoucí palestinské diplomatické rezidenci v Praze, při níž zemřel palestinský velvyslanec. Později policisté v domě objevili 12 zbraní. Česká strana považuje jejich držení za porušení zákona. Dnes navíc policie našla na velvyslanectví ještě jeden výbušný systém.

O Pojarově cestě informoval minulý týden izraelský list The Jerusalem Post. Poznamenal, že Pojar byl vůbec prvním velvyslancem z unijní země, který na univerzitu ve sporné osadě zamířil. Pojar listu řekl, že školu navštívil, protože "se o ní píše v médiích a chtěl jsem se na vlastní oči přesvědčit, jaká je zde situace a jak univerzita funguje".

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí palestina Jan Kohout

Aktuálně se děje

před 35 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy