Šéf ODS Fiala překvapivě: Euro by se mi líbilo. Kde je tedy problém?

Praha – Občanští demokraté se ostře staví proti přijetí jednotné evropské měny. Česká republika se při vstupu do Evropské unie zavázala, že euro přijme. Podmínky se za těch deset let změnily, proto je třeba naše závazky přehodnotit, říká předseda ODS Petr Fiala.

Argument o tom, že se Česká republika k něčemu zavázala, podle Fialy před občany neobstojí. „Jako byste někomu před časem slíbili manželství, ale váš budoucí partner se mezitím stal alkoholikem, spustil se s jinými, a ještě se zadlužil. V některých typech společnosti by vás rodiče asi stále do takového svazku nutili, v naší kultuře bychom si nejspíše řekli, že takový slib nebude rozumné dodržet," vysvětluje postoj občanských demokratů jejich předseda.

Politolog přitom přiznává, že sám předpojatostí vůči jednotné měně netrpí a že by se mu osobně líbila. „Hodně cestuji, mít všude stejné peníze, to je panečku pohodlné! Stejně tak v mé profesi. Společné výzkumné projekty jen v eurech, kupujeme stejné přístroje, platíme na konferencích za stejné hotely, máme stejné náklady jako zahraniční kolegové, tak proč ne?" uznává Fiala nesporné výhody eura.

„Jenomže kupříkladu při koncipování nové evropské politiky podpory výzkumu se politici ze starších členských zemí nějak spletli a prosazovali pro nás v eurech za stejnou práci ve stejných podmínkách mnohonásobně nižší mzdy než pro své vědce. Horko těžko jsme to s dvanácti kolegy ministry z nových členských zemí aspoň trochu korigovali. Ale stejně je to ve výsledku nevýhodné a nespravedlivé," dodává jedním dechem politik, že každá mince má dvě strany.

A to považuje za podstatu věci. „Euro je pro nás nevýhodné. Vystaví nás problémům eurozóny, budeme se muset podílet stovkami miliard korun na rozpočtových problémech zemí s eurem, zbavíme se možnosti mít měnovou politiku, omezíme pravomoci ve fiskální politice a nic tím nezískáme. Proto ho nebudu sobecky prosazovat jen proto, že by mně osobně zrovna nevadilo," prezentuje oficiální postoj ODS Fiala.

Když země do EU vstupovala, euro bylo na samém počátku a nikdo neznal jeho účinky. „Navíc se ukazuje, že euro se postupem času změnilo z ekonomicko-politického v čistě politický projekt. Nenaplnily se některé předpoklady, lidé se v různých zemích chovají s odlišnou mírou odpovědnosti, mají jiný přístup k penězům, k práci, jiné možnosti. A přitom kupříkladu nevzrostla dostatečným způsobem mobilita, jako jedna z podmínek úspěchu jednotné měny," říká Fiala a dodává, že kvůli zadlužení některých zemí se z eura stává časovaná bomba.

Související

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) eurozóna ODS

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy