Vyšší daňové slevy na dítě? Lidovci jásají, ČSSD a Babiš nadšení krotí

Praha - Vládní koalice se dnes domluvila na zvýšení slevy na dani pro příští rok na druhé dítě o 200 korun a třetí a další o 300 korun. Nyní je sleva na každé dítě 1117 Kč. Podle lidovců se lídři dohodli na růstu slevy i v dalších letech, zástupci ČSSD a ANO to ovšem nepotvrdili. Vyplývá to z vyjádření zástupců koaličních stran po dnešním jednání.

Podle místopředsedů KDU-ČSL Mariana Jurečky a Jana Bartoška se koalice dohodla na růstu slevy na dítě i v dalších letech, a to podle návrhu lidovců. Ten počítá s postupným růstem slevy na druhé dítě až o 500 korun v roce 2017 a na třetí a další dítě až o 900 korun během tří let.

"Já to beru, že se bavíme o roce 2015, protože predikovat něco na tři roky dopředu nemůžeme. Je tedy pravda, že jsme odsouhlasili navýšení o 200 a 300 korun," uvedl ministr financí Andrej Babiš.

U rodin s jedním dítětem se tak od příštího roku nic nezmění. "Rodina se dvěma dětmi si ovšem příští rok polepší o 2400 Kč ročně, se třemi o 6000 Kč ročně," řekl ČTK odborník na přímé daně ze společnosti PwC ČR Tomáš Hunal.

"U slevy na děti jsme se se dohodli, že na druhé dítě bude v roce 2015 navýšena o 200 korun, v roce 2016 o 300 korun a v roce 2017 o 500 korun. Na třetí a další to bude v roce 2015 o 300 korun, v roce 2016 o 600 korun a v roce 2017 o 900 korun. Takto je to ukončeno a platí to," uvedl Jurečka.

Finanční dopady na rozpočet by podle něj měly být při započtení toho, že peníze se projeví i ve spotřebě, 0,9 miliardy korun příští rok, 1,5 miliardy v roce 2015 a 2,5 miliardy korun v roce 2017.

Zatímco lidovci považují dohodu na zvýšení daňové slevy za uzavřenou, podle šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka budou o balíku daňových změn ještě jednat: „Debata ještě není ukončena, zítra bude pokračovat. Nepadlo zatím rozhodnutí v celém balíku změn."

Andrej Babiš bere dohodu jen pro příští rok, protože předvídat něco na tři roky dopředu se podle něho nedá. Potvrdil ale, že se s lidovci dohodli na navýšení o 200 a 300 korun.

Opoziční KSČM a ODS zřejmě zvýšení daňové slevy na dítě podpoří. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že daňové zvýhodnění rodin s dětmi podpoří, o výši slevy se ale může podle něj ještě debatovat.

„Musíme si počkat na konkrétní propočty. Důležitý je ten trend, Česká republika už v tuto chvíli svým daňovým systémem hodně podporuje rodiny s dětmi. Ukazují to i studie, které mezinárodně srovnávají členské země EU. Takže možná se můžeme bavit o výši částky, ale je to podrobná odborná debata, ale samotný princip zvýšení podpoříme," prohlásil.

Zvýšení slevy zřejmě podpoří i KSČM, řekl Radiožurnálu poslanec Miroslav Opálka: „Myslím, že každý krok, který povede ke zlepšení demografického vývoje v České republice je hodný podpory. Soukromě si dovedu představit větší podporu zejména u druhého dítěte, protože máme zájem na to, aby rodiny měly aspoň dvě děti, ať se zastaví vymírání národa."

"Problémem spíše je, že narození dítěte vás prakticky okamžitě deklasuje mimo vaši sociální třídu a před vámi ani není perspektiva, že by se to mohlo změnit. Například poválečný babyboom v USA a západní Evropě byl doprovázen bezprecedentním ekonomickým rozvojem, kdy před vámi byla otevřená budoucnost silného ekonomického růstu, který jakýkoli potenciální pokles životní úrovně velmi rychle korigoval," uvedl pro iHned.cz sociolog Stanislav Biler.

"Pokud zůstaneme v české společnosti, babyboom tzv. Husákových dětí byl doprovázen takřka automatickým přístupem k bydlení a praktickou neexistencí možnosti ztráty zaměstnání. To jen pro připomenutí těm, kdo dnešním generacím podsouvají nezodpovědnost a rozbujelý hédonismus. Otázkou také je, zda za komunismu rozvinuté tzv. vícegenerační bydlení, především na venkově a v menších městech, nebylo jen skrytou, byť často vynucenou, verzí tzv. mamánků, kteří se se svou novou rodinou přesunuli o patro výš," tvrdí sociolog.

A dodal: "Za obtížnou volbou, zda a kdy si pořídit dítě, nestojí (jen) pohodlnost, ale také racionální zvážení možných ekonomických rizik. Trvalý ekonomický růst je aktuálně jen nejistou chimérou a dlouhodobé plánování budoucnosti je spíše ruletou. Osobním vyhlídkám na trhu práce nepřidává nedostačující státní infrastruktura."

Související

Více souvisejících

koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Marian Jurečka (KDU-ČSL) děti

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Ivan Bartoš

Bartoš po debaklu ve volbách rezignuje. Končí i celé vedení Pirátů

Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne, ve vedení skončí posledního září. Předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku, nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9. listopadu.

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině se zintenzivňuje. Obě strany si vyměňují tvrdé údery, u Charkova vzniká mlýnek na maso

Ruské a ukrajinské síly svádějí tvrdé boje na několika frontách, včetně Kurské a Doněcké oblasti. Zatímco Rusové zintenzivnili bombardování měst pomocí dronů, Ukrajinci provedli úspěšné útoky na ruské muniční sklady. Obě strany střídavě obsazují vesnice, tyto úspěchy ale nedokážou potvrzovat žádnými vizuálními důkazy. Situace se vyostřuje i u Charkova a na linii Kupjansk-Svatove-Kremina, kde probíhají brutální boje.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 13 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 16 hodinami

včera

Aktualizováno včera

Krajské volby ovládlo hnutí ANO. Piráti dali své funkce k dispozici, neslaví ODS ani Rakušan

Krajské volby vyhrálo s jasnou převahou hnutí ANO. Ovládlo 10 krajů a získalo po sečtení naprosté většiny hlasů 35,45 %. Pouze ve třech krajích se více dařilo vládním stranám. Volební účast činila 32,89 % a volby se obešly bez závažnějších incidentů.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy