ROZHOVOR | Většina Okamurových výroků jsou lži, hrozí nám vláda SPD, ANO a KSČM, varuje pro EZ Jurečka

ROZHOVOR - Koalice KDU-ČSL, ČSSD a ANO byla po volbách jediná reálná možnost, pokud jsme nechtěli jít po předčasných volbách znovu k urnám, říká pro EuroZprávy.cz ministr zemědělství Marian Jurečka. Jak hodnotí působení jeho strany ve vládě? A jaké šance dává lidovcům ve volbách?

Do voleb zbývají jen hodiny. Doléhá na vás předvolební stres?

Musím říct, že se cítím dobře. Rozsah času, který člověk stráví v práci, je podobný běžné pracovní agendě. Takže nejsem ve střesu. Ale samozřejmě se těším na volební výsledky a na sobotní večer.

Podle posledního průzkumu agentury Median by získala KDU-ČSL asi 6,5 procenta. Na Sněmovnu to stačí, ale stačí to vám? Je to podle vás dostatečně velké číslo?

Byl bych rád, kdy byl reálný výsledek někde nad osm procent. Myslím, že i tento výsledek Medianu nakonec bude překonán. Pamatuji si velmi dobře rok 2010, kdy všechny průzkumy KDU-ĆSL podceňovaly. To se děje před všemi volbami.

Od jaké hranice by naopak bylo možné mluvit o neúspěchu?

Cokoliv, co bude v počtu mandátů horší oproti roku 2013, bude podle mého neúspěch (lidovci tehdy získali 6,78 procenta a 14 křesel v Poslanecké sněmovně, pozn. redakce).

Ve sněmovních volbách v říjnu 2013 KDU-ČSL překonala pětiprocentní hranici a stala se tak historicky první stranou, která se vrátila do Sněmovny poté, co z ní vypadla. Zároveň se dostala do vlády. Jak uplynulé čtyři roky z hlediska KDU-ČSL hodnotíte?

Když se na to podívám z pohledu KDU-ČSL, hodnotím je velmi kladně. Když si vezmu do ruky program z roku 2013 a podívám se, co jsme slibovali voličům, tak jsme tyto sliby z asi 80 procent splnili. Ať už jde třeba o věci v oblasti podpory rodin, kdy jsme vrátili rodinám a rodičům, kteří poctivě pracují, díky slevám na dani 5,5 miliardy korun. V oblasti sociální jsme valorizovali příspěvky na péči. Zvyšovala se i minimální mzda. A v oblasti podnikatelské ho prostředí, i když byly některé věci, které vláda zavedla, kritizovány, mohu z pohledu rezortu zemědělství vyzdvihnout oblast potravinářství. Máme více než 4 tisíce nových podnikatelů nebo více než 1000 začínajících mladých zemědělců, kteří začali podnikat. Troufnu si tedy říci, že to, co jsme slibovali my, jsme také splnili.

Z obecného pohledu máme dnes situaci, kdy má Česká republika nejnižší nezaměstnanost, v rámci EU má také dobrý ekonomický růst, máme výborné výsledky v exportu a české ekonomice se daří. Samozřejmě je také spousta věcí, které je potřeba zlepšovat.

V posledních týdnech a měsících se médiích často objevovaly hádky přestřelky mezi vašimi koaličními partnery, hnutím ANO a ČSSD – naposledy třeba kvůli lithiu. Nepoškodily tyto spory práci koalice za uplynulé volební období?

Mě vždy mrzí situace, kdy se politické strany a jejich reprezentanti začnou mezi sebou hádat a osočovat se, kdo za co nese vinu. Myslím si, že zrovna v oblasti lithia mají ČSSD i ANO a jejich ministři stejné máslo na hlavě. Když se ale podíváte na KDU-ČSL, nebyli jsme to my, kdo se za ty čtyři roky hádali. Nemáme za sebou žádné skandály, naši ministři nemuseli opouštět vládu. Vždy jsme se snažili chovat konstruktivně, věcně, slušně a to, co jsme s Pavlem Bělobrádkem říkali před čtyřmi roky, jsme se snažili naplňovat. Teď je na voličích, aby to dokázali vyhodnotit.

S ohledem na to všechno - pokud byste měli možnost jít do stejné vlády po volbách znovu, uvažovali byste o tom? Nebo je to právě třeba kvůli hádkám pro vás už nepřijatelná alternativa?

Tato koalice byla tehdy jediná reálná a možná, pokud bychom nechtěli jít po předčasných volbách znovu k volbám. Byla to jediná možnost, pokud jsme nechtěli, aby tu vládla koalice ANO, KSČM a Tomio Okamura. Snažili jsme se, aby tu byla vláda, která bude této zemi prospěšná a která bude stabilní, což se podařilo.

Kdybych byl postaven před otázku, co bych udělal jinak, určitě by to byla elektronická evidence tržeb. Principiálně s jejím zavedením souhlasíme, myslíme si ale, že jsou nešťastně nastavené parametry a že pro většinu podnikatelů ve 3. a 4. vlně nedává EET vůbec žádný smysl. I pro mnoho podnikatelů z 1. a 2. vlny je třeba parametry EET upravit. Zejména u malých podnikatelů, kde to EET nemá vůbec žádný přínos pro vyšší výběr daní pro státní rozpočet a kde je to jenom administrativní zátěž.

Mluvil jste o tom, že jste tu po minulých volbách nechtěl koalici ANO, KSČM a Okamury. Právě tato varianta je teď ale hojně diskutovaná a průzkumy naznačují, že by právě tyto strany mohly většinovou vládu sestavit. Byť takovou koalici třeba sám Andrej Babiš odmítl. Dokážete si představit, že by nám tato skupina po volbách opravdu vládla?

V teoretické rovině si to dokážu představit. Pokud tady tedy voliči chtějí mít politiky a některá hnutí, která jsou populistická a která si mohou dovolit říkat i lži. Podívejte se na Tomia Okamuru, podle serveru Demagog 60 procent výroků, které řekne ve veřejných debatách, jsou lži. Pokud většina voličů, kteří přijdou k urnám, dá přednost této variantě, prostě je to jejich demokratické rozhodnutí. Myslím ale, že tu mají na výběr spoustu jiných stran. Vrátím se i k nám, protože my jako KDU-ČSL, jsme ti, kteří tu poctivě pracovali, chovali se slušně a korektně. Ať voliči u té volby trochu přemýšlejí a podívají se na uplynulé čtyři roky, jak se kdo choval a co říkal.

Podle toho, co říkáte, je zřejmé, že s SPD Tomia Okamury spolupracovat nechcete. Máte v tuto chvíli představu, se kterými dalšími stranami byste v případě úspěchu rozhodně nešli do koalice?

Dlouhodobě říkáme, a za tím si stojíme, že samozřejmě nevidíme žádný prostor pro to, abychom jednali u jednoho stolu s komunisty ani populisty, jako je Tomio Okamura a jeho SPD. Také říkáme, že si nedokážeme představit účast ve vládě, kde by byl stíhaný člověk.

Průzkumy ale naznačují, že volby vyhraje Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Vadilo by vám, kdyby se premiérem stal trestně stíhaný člověk? A co by to pro naši zemi znamenalo?

Teoretiky si to dokážu představit, byť bych s tím bytostně nesouhlasil. Kdyby kdokoliv z jiných politiků, včetně mě nebo Pavla Bělobrádka, měl za sebou stejné kauzy jako má Andrej Babiš, tedy optimalizaci daní a nezdanění milionů korun díky dluhopisům, kauzu Čapího hnízda, kdy se ukázalo, že to je dotační podvod, kauzu úkolování novinářů, kauzu, kdy ministr financí mluví o tom, že jeho lidé z rezortu klekli na nějakou firmu, kterou s velkou pravděpodobností dokázali dostat na kolena a zlikvidovat, tak nikdo z nás by už ve své pozici nebyl.

Jen pro připomenutí – před sedmi nebo osmi lety odešel ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek jenom za větu, že něco „odklonil“ před manželkou kvůli rozvodovému řízení. Vůbec se to netýkalo jeho rezortu nebo státu, ale pouze jeho soukromí. Přesto ho média během týdne donutila odstoupit. A teď je tu Andrej Babiš, který tu má takové kauzy, a značná část společnosti se tváří, že se nic neděje. A on pak tvrdí, že je to kampaň proti němu a že je to účelovka. Já si myslím, že premiér, který bude stíhaný takovými kauzami, bude poškozovat obraz českého státu úplně stejně, jako to v poslední době dělá pan prezident svými výroky třeba o Krymu.

Lidovci jsou jediná strana koalice, která za celé čtyři roky neměnila ministry. Jak byste zhodnotil práci vašich stranických kolegů ve vládě?

Myslím, že to svědčí o kvalitě KDU-ČSL, jejího programu i jejích lidí. My jsme se ve vládě soustředili na práci, snažili jsme se pracovat poctivě a bez kauz, bez jakýchkoliv pochybení. A když se podíváme třeba na rezort, který spravuji, podařilo se nám po 15 letech otočit negativní trendy, kdy nám tady setrvale klesala živočišná výroba, klesal výkon zemědělství a potravinářství. Dokázali jsme na rezortu ušetři víc než miliardu korun jen na úsporách na IT a právnických službách a marketingu. Já říkám, že stát se má řídit jako stát, ministerstvo jako ministerstvo, obec jako obec, firma jako firma. A takhle zodpovědně se politici mají chovat v různých úrovních, kde mají své zodpovědnosti.

Váš rezort se musel v poslední době potýkat s řadou problémů, ať už šlo suché léto, mor prasat, ceny másla nebo dvojí kvalitu potravin. Pokud byste měl možnost být ministrem i v dalším období, je něco, na co byste se více zaměřil? Něco, co jste teď třeba už nestihl?

Je samozřejmě spousta věcí, které je třeba udělat a dopracovat. Když se podíváte na obce, které jsou pěkné a které se rozvíjí, je to většinou kvůli tomu, že tam starosta působí osm, dvanáct i více let. Vždy tak má vše rozplánované a dělá to s určitou rozvahou. Za čtyři roky na ministerstvu – a to jsem třetí nejdéle sloužící ministr od roku 1990 – toho prostě nestihnete tolik.

Ale kdybych měl tu možnost pokračovat, chtěl bych se ještě více soustředit na zajištění potravinové soběstačnosti, abychom nemuseli dovážet tolik věcí, které si můžeme sami vyrobit. Také bych se chtěl soustředit na věci spojené s klimatickými změnami, to znamená na větší zadržování vody, prevenci proti suchu, změny managementu v krajině – důraz na lepší osevní postupy zemědělců nebo rozvoj závlahových systému. To by byly věci, které by patřily mezi priority.

Děkujeme za rozhovor. 

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL volby 2017 koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy