Pomsta za restituce? Senát neschválil Nykodýma jako ústavního soudce

Praha - Senát dnes schválil povýšení soudců Vojtěcha Šimíčka a Tomáše Lichovníka mezi ústavní soudce. Advokáta Jiřího Nykodýma, jenž se jako ústavní soudce loni podílel na zamítnutí stížnosti na církevní restituce, ale v tajném hlasování odmítl. Prezident Miloš Zeman tak bude muset najít nového kandidáta.

Nykodým získal pouze 23 z 58 odevzdaných hlasů, oznámil senátorům předseda senátní volební komise Tomáš Kladívko (ODS). Šimíček dostal 56 hlasů, Lichovník 51 hlasů.

Proti Nykodýmovu zvolení se ještě před hlasováním postavili senátoři Pavel Lebeda (za ČSSD) a bývalý zemanovec Vladimír Dryml (dříve ČSSD). Oba svůj názor zdůvodňovali právě postojem někdejšího ústavního soudce k projednávání senátorského návrhu na zrušení zákona o církevních restitucích. Podle Lebedy by Nykodýma neměl podpořit žádný senátor, který se ke stížnosti připojil. Nykodým na tyto výtky při schůzi nijak nereagoval.

Zeman v projevu k senátorům před volbou na Nykodýmovi vyzdvihl to, že má zkušenosti z advokacie a že právě advokát mu v týmu ústavních soudců chybí. Nykodým je odborníkem na správní, majetkové a rodinné právo, ústavním soudcem byl do prosince loňského roku. Mimo jiné připravoval nálezy v případu rehabilitace někdejšího disidenta a pozdějšího důstojníka BIS Vladimíra Hučína nebo k loňskému rozhodnutí o protiústavnosti úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví.

Lichovník je místopředsedou Krajského soudu v Brně, specializuje se na občanské právo. Prezidentem Soudcovské unie je od roku 2008 a již dříve uvedl, že se nyní této funkce vzdá. V řeči k senátorům nabídl svoji osmadvacetiletou praxi právníka i více než dvacetileté soudcovské zkušenosti. Právě na ni poukázal Zeman s tím, že u Ústavního soudu bude nyní konečně soudce z praxe.

Šimíček v rámci Nejvyššího správního soudu předsedá senátu, který rozhoduje ve věcech volebních a ve věcech politických stran. Rozhodoval například o rozpuštění extremistické Dělnické strany nebo o odvoláních kandidátů na prezidenta republiky. Svoji nominaci označil za projev Zemanovi velkorysosti.

Reagoval tak na to, že prezident před senátory ocenil jeho odvahu, s níž po Zemanově zvolení prezidentem kritizoval některé aspekty jeho volební kampaně. "Nelze tvrdit, že bych s touto kritikou zcela souhlasil, pane Šimíčku. On je velký rozdíl mezi úmyslnou nepravdou a neúmyslnou nepravdou," uvedl Zeman. Věří, že Šimíček se stejnou razancí bude soudit i další případy. Prezident také řekl, že Šimíček "vstoupil do mého srdce větou, že ne každý hloupý zákon je nutně protiústavní".

Nykodým je teprve druhým kandidátem, kterého Senát Zemanovi neschválil. Loni to byl předseda pražského městského soudu Jan Sváček. Nového kandidáta by měl navrhnout do září.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Senát ČR Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy