Schváleno: Plat politiků se má zvýšit. Pak přišel spor o limuzíny

Praha - Ústavním činitelům by mohly v příštím roce vzrůst jejich platy o jedno procento. Vyplývá to z návrhů rozpočtů ústavních institucí, které dnes schválil sněmovní rozpočtový výbor. Základní plat poslance bez příplatků nyní představuje 55.900 korun, a růst o jedno procento by tedy představoval jeho zvýšení asi o 600 korun, protože platy se zaokrouhlují na stokoruny nahoru.

Platy ústavních činitelů jsou již několik let zmraženy, což skončí letos. Jejich úplné uvolnění by znamenalo skokový růst asi o 27 procent. Zástupce ministerstva financí řekl již na minulém jednání výboru, že ministerstvo práce dostalo od vlády za úkol zpracovat novelu příslušného zákona tak, aby byl růst platů jednoprocentní.

V kapitole Ústavního soudu navýšilo ministerstvo financí peníze na platy o 3,5 procenta. Pokud jde o platy ústavních soudců, počítá s jejich růstem o procento, informoval dnes poslance generální sekretář soudu Ivo Pospíšil.

Ústavní soudci by se ale výhledově mohli dočkat podstatně výraznějšího zvýšení platu. To však nevyplývá z aktuálního jednání o návrhu rozpočtu, ale z předlohy jiného zákona, kterou Sněmovna projednává. Pokud ji Parlament schválí, zvýšil by se hrubý měsíční plat předsedy Ústavního soudu i s náhradami ze 169.300 na 211.000 korun. Místopředseda by pobíral 181.900 místo 146.000 korun. Plat s náhradami ústavního soudce - předsedy senátu by vzrostl ze 122.200 na 152.300 korun.Pokud jde o Ústavní soud a dnešní jednání rozpočtového výboru, zaznělo při něm například to, že soud musel přistoupit na snížení výdajů na investice o čtyři miliony korun. Náměstek ministra financí Gregor poslancům řekl, že snížení investičních výdajů o čtyři miliony byl "trucpodnik" ministerstva.

Generální sekretář soudu Pospíšil označil Gregorovo vyjádření za nevhodné. Dvě limuzíny mají sloužit předsedovi a místopředsedům soudu, což nejsou zaměstnanci státní správy, ale ústavní činitelé. "Vozy navíc využíváme pro přepravu delegací a diplomatů," řekl Pospíšil. Současné vozy funkcionářů jsou značky Audi a podle Pospíšila dosluhují, mají najeto až 400.000 kilometrů. Řadoví soudci jezdí oktáviemi.

Rozpočtový výbor se dnes zabýval také rozpočty dalších ústavních institucí. Senát bude mít k dispozici 519,5 milionu korun, rozpočet počítá s růstem platů senátorů o procento. Nejvyšší kontrolní úřad z rozpočtu vypustil tři miliony korun připravených na řešení svého sídla. Úřad sídlí v pronajaté budově.

Při zmínce o platech poslanců nebo senátorů se mnoha lidem začne vařit krev. Základní platová výměra členů parlamentu je však na obdobné úrovni jako platy hejtmanů. Diskutabilním se stávají příplatky za funkce nebo za vedení kanceláře či plat asistenta. Většina těchto náhrad je nezdanitelných. Na druhou stranu je však výše platu a náhrad vrcholového politika vyvažovaná jeho značnou popularitou a náročností při jednání. Náhrady se týkají:

a) výdajů na reprezentaci,b) výdajů na dopravu vlastním vozidlem nebo nájemným dopravním prostředkem z místa trvalého pobytu do místa sídla orgánu, v němž vykonává funkci, a zpět, v místě sídla tohoto orgánu a při cestách spojených s výkonem funkce,c) výdajů na dopravu veřejnými hromadnými dopravními prostředky, s výjimkou letecké dopravy, při tuzemských cestách spojených s výkonem funkce (dále jen "tuzemské cesty"),d) výdajů na leteckou dopravu při tuzemských cestách (pouze do 31.12.2010),e) výdajů na dopravu při zahraničních cestách spojených s výkonem funkce (dále jen "zahraniční cesty"),f) výdajů na stravování při tuzemských cestách,g) výdajů na stravování a některé další výdajů při zahraničních cestách,h) výdajů na ubytování při tuzemských cestách,ch) výdajů na ubytování při zahraničních cestách,i) výdajů na přechodné ubytování v místě sídla orgánu, v němž vykonává funkci,j) výdajů na odborné a administrativní práce,k) výdajů na činnost průvodce nebo osobního asistenta,l) výdajů na odbornou literaturu.

"Celková výše odměny by měla podobně jako u vrcholových manažerů odpovídat míře odpovědnosti, kterou ten konkrétní post obnáší v rámci společného rozhodování o desítkách či stovkách miliard v rozpočtech obcí, krajů i státu. Odpovědnosti za rozhodnutí ovlivňující život různých skupin obyvatel od statisíců v regionech po miliony lidí na celostátní úrovni," řekl například v roce 2009 tehdejší poslanec Petr Bratský (ODS), uvedl mesec.cz.

Politici jsou rovněž placeni za nejrůznější členství a předsednictví v jednotlivých komorách, mají náklady na svou reprezentaci, cestovní náklady, příplatky na bydlení. Náklady na asistenta dosahují výše 35 tisíc korun měsíčně. Pro ilustraci: průměrný plat vychází pro zaměstnavatele na zhruba 33 tisíc korun (kromě výplaty zaměstnance se k platu započítává sociální a zdravotní pojištění, které odvádí jeho zaměstnavatel).

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Poslanecká sněmovna mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy