Babiš v Senátu: Můj návrh na nahrazení superhrubé mzdy je nejvýhodnější

Nahrazení superhrubé mzdy sazbami daně z příjmů ve výši 15 a 23 procent, které ve Sněmovně prosadil premiér Andrej Babiš (ANO), je podle něj nejvýhodnější pro zaměstnance, zaměstnavatele i živnostníky. Státní rozpočet si to může dovolit, řekl dnes v Senátu při projednávání daňového balíčku.

Senátoři včetně jejich předsedy Miloše Vystrčila (ODS) se během devítihodinové debaty přesto kritizovali návrh jako rozpočtově neodpovědný a pozastavili se nad tím, že nebyl standardně projednán vládou.

Platnost sazeb má být podle Babiše dvouletá vzhledem k tomu, že příští vláda může daňové sazby změnit od roku 2023. "Ten návrh je na dva roky, protože je jasné, že po příštích parlamentních volbách přijde nová vláda a nový Parlament a bude mít rok času na to, aby dal návrh, jaké budou daně v roce 2023," uvedl Babiš.

Předseda senátního hospodářského výboru Vladislav Vilímec (ODS) namítl, že dvouletá platnost je jen politickou hrou Babiše s prezidentem Milošem Zemanem, který si to stanovil jako jednu z podmínek svého souhlasu s balíčkem. Marek Hilšer z klubu Starostů navrhl s ohledem na rozpočtové dopady návrhu dvouletou platnost uzákonit. Návrh označil za podvod, ke kterému se nepřipojí.

Pirátský poslanec Lukáš Wagenknecht označil návrh za šidítko, které na rok sníží daně, ale za rok budou muset tuto úlevu státu vrátit kvůli zvýšení jiných daní. Návrh byl podle Pavla Fischera (nezávislý) připraven podle příruček volebních kampaní, nebyl náležitě projednán se všemi dotčenými a nebylo doloženo, jak bude výpadek příjmů nahrazen. Mikuláš Bek (STAN) poznamenal, že "půjčovat si na snížení daní je hříšné, bohulibé je půjčovat si na investice".

Prezident Zeman také podmiňoval svůj souhlas s daňovými změnami tím, že horní komora odmítne navýšení slevy na poplatníka. Senát ji podle dohod zvedne nejméně o 3000 korun na 27.840 Kč ročně. Babiš k tomu řekl, že mu tento záměr Senátu nepřísluší komentovat. Pouze uvedl, že jeho návrh "zkazila" Sněmovna schváleným nárůstem slevy na poplatníka na 34.125 korun ročně.

Sněmovnou schválené sazby daně budou podle Babiše znamenat navýšení čisté mzdy od ledna o sedm procent a nezvýší zdanění živnostníků. "Návrh je nejvýhodnější i pro náš rozpočet, který si to může dovolit," řekl Babiš. Dopad na rozpočet vyčíslil na 49 miliard korun ročně. Podle premiéra si člověk s příjmem 15.000 korun měsíčně polepší o 9132 korun ročně. Podle senátora ODS Tomáše Goláně bude lidem navýšen ne o sedm procent, ale jen o 5,1 procenta.

Vystrčil přirovnal Babišův návrh ke guláši s knedlíky, který Senátu může pouze dochutit, případně zmenšit počet knedlíků nebo dát méně masa. Pokud by nabídnul jiné jídlo, Sněmovna by to odmítla a schválila svůj původní návrh, neboť ANO na sazbách 15 a 23 procent trvá. "Jakákoli jiná varianta je nepřijatelná," potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Podle Vystrčila se vláda vůči Senátu chová účelově a je k němu vstřícná, jen když to potřebuje.

Senátoři nejsou zcela jednotní v tom, zda a s jakými změnami daňový balíček podpoří. Největší šanci má kromě souhlasu s navrženými daňovými sazbami třítisícové navýšení slevy na poplatníka a navýšení podílu obcí a krajů na výnosu z daní tak, aby výpadek jejich příjmů kompenzovalo zhruba z 80 procent. Senátoři za STAN prosazují zamítnutí balíčku. Michael Canov (SLK) kvůli tomu vybídl kolegy k sázce o jeden milion korun, že Sněmovna by se při opětovném projednání k senátnímu zamítnutí nepřipojila.

Související

Více souvisejících

Daně Andrej Babiš Senát ČR Alena Schillerová obce kraje

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 11 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy