Brabec k Turówu: Témata jsou vyřešená, problémem je jen doba výpovědi smlouvy

Rozhodne-li se Polsko přijmout českou představu ohledně polského dolu Turów, je dojednaná smlouva natolik připravená, že ji lze podepsat. ČTK to dnes řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Jednání skončila bez dohody ve čtvrtek v noci. Podle Brabce byla přerušena, nikoliv ukončena, a strany mají zájem jednat dál, termín ale nestanovily.

Hnědouhelný důl Turów u česko-polské hranice mimo jiné podle ČR ohrožuje zásoby podzemní vody v českých obcích. Praha chce mimo jiné vyjednat záruku, že nebudou překračovány limity dopadu na životní prostředí a bude dostávat informace o stavu podzemních vod.

"Pokud se polská strana rozhodne akceptovat naši představu, tak smlouva je natolik připravená, že ji můžeme klidně podepsat," uvedl Brabec. "Strany se včera (ve čtvrtek) loučily v pozdních nočních hodinách a řekly si, že jsou připraveny dál jednat, pokud se stanoviska někde sblíží. Klidně si můžeme zavolat dnes nebo v pondělí. Ale tohle je viditelně něco, co si obě strany potřebovaly interně projednat doma," dodal ministr. Je přesvědčen, že se dohody povede dosáhnout v horizontu dnů, určitě nikoliv měsíců. "Řekli jsme si, že se teď rozejdeme, přerušíme jednání, ne ukončíme. Je zájem jednat dál," uvedl.

Posledním, ale zásadním sporem mezi Českem a Polskem při jednání o smlouvě řešící fungování dolu Turów a dopady na české obce je doba trvání dohody. Pro ČR je nepřijatelné, aby Polsko mohlo smlouvu po dvou letech vypovědět, řekl dnes novinářům hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka přišlo Polsko na poslední chvíli s výpovědní lhůtou dva roky. Češi chtějí lhůtu delší, neboť v dole se má těžit 22 let.

"Pokud by byla výpověď možná ve velmi krátké době, tak všechno to, co jsme dojednali, ztrácí smysl," řekl Brabec. Dodal, že Česko považuje spor před Evropským soudním dvorem za krajní možnost, k níž by muselo sáhnout, kdyby ostatní cesty selhaly.

Polská strana navzdory květnovému předběžnému rozhodnutí Soudního dvora EU odmítá přerušit v dole těžbu, protože by to podle Polska mělo negativní dopady na energetickou bezpečnost země. Představitelé Polska v minulých dnech uváděli, že navrhují třeba finanční podporu obyvatelům českých obcí. Podle polského ministra Michala Kurtyky přednesla Varšava konkrétní nabídku pro obyvatele Libereckého kraje v oblasti vodohospodářské infrastruktury, územní spolupráce a monitoringu.

Související

Petr Hladík

Hladík je ministrem životního prostředí. Petr Pavel ho jmenoval den po nástupu do funkce

Prezident Petr Pavel dnes den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Předchozí prezident Miloš Zeman jmenování začátkem roku odmítl, což lidovci označili za protiústavní, kompetenční žalobu ale s ohledem na končící mandát bývalé hlavy státu nepodali. Vláda nebyla kompletní od začátku listopadu, kdy ze zdravotních důvodů skončila na ministerstvu životního prostředí (MŽP) Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
Richard Brabec (ANO)

Ropákem roku se stal exministr životního prostředí Brabec

Titul Ropák roku 2021 udělili ekologičtí aktivisté bývalému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zelenou perlu za antiekologický výrok má Pynelopi Cimprichová, místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie. Jde o první ženu, která tuto cenu získala. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Více souvisejících

Richard Brabec (ANO) důl Turów Polsko Těžba uhlí

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy