Brabec vnímá po debatě o Turówě posun, sejde se s polským ministrem

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vnímá po dnešním jednání expertních týmů významný posun v některých bodech ohledně polského hnědouhelného dolu Turów. Příští týden, pravděpodobně v pondělí, bude jednat s polským protějškem Michalem Kurtykou, později opět zasednou i odborné týmy. Brabec to řekl novinářům.

Podle Česka důl Turów u česko-polské hranice mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Soudní dvůr Evropské unie v pondělí uvalil na Polsko pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 mil. Kč) za neuposlechnutí předchozího soudního příkazu k přerušení těžby v dole.

Unijní soud už v květnu vydal na základě české žaloby předběžné rozhodnutí o zastavení těžby v dole. Polská vláda reagovala oznámením, že důl zavřít nehodlá, a stejné stanovisko zaujal také generální ředitel společnosti PGE, vlastníka dolu. Náhlé zastavení těžby by podle Polska ohrozilo energetickou bezpečnost země a tisíce pracovních míst. Soud následně vyměřil Polsku zmíněnou pokutu.

Brabec nechtěl být ohledně možné dohody konkrétní. "Dokud není domluveno všechno, není domluveno nic. Nicméně bylo několik bodů, které byly významně sporné celou dobu. Dnes po jednání vnímám posun v některých a uvidíme. Nechci konkretizovat," řekl. "Jsem rád, že se i po dnešním jednání přiblížil kompromis, který snad bude přijatelný pro obě strany, který snad budou umět schválit obě vlády," doplnil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Za českou stranu dnes jednali mimo jiné náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek nebo právě Půta, Polsko zastupoval náměstek ministra zahraničí Pawel Jabloński či maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski. Brabec se jednání neúčastnil.

Podle Půty je nutné najít mechanismus na dlouhodobé řešení problému, aby se země nemusely kvůli každé jednotlivosti obracet k evropskému soudnímu dvoru. "Bavíme se o budoucnosti těžby na nějaké období a o tom, za jakých okolností bychom byli ochotni jako česká strana ukončit soudní spor, respektive dohodu dostat do této podoby tak, aby byla pro obě strany akceptovatelná," dodal Brabec.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller podle agentury PAP ve čtvrtek uvedl, že na stole je nabídka pomoci regionu dotčenému těžbou v Turówu v řádu 40 až 50 milionů eur (1 až 1,25 miliardy korun), o které byl informován rovněž český velvyslanec v Polsku Ivan Jestřáb. Brabec s Půtou nechtěli být v případě požadované částky konkrétní, polská strana ale podle nich obdržela vysvětlení toho, co Česko požaduje.

Podle dřívějších informací by dohoda podle české strany měla obsahovat mimo jiné povinnost uhrazení výdajů na vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody v oblastech Frýdlantska a Hrádecka či na posílení vodního zdroje Uhelná.

Půta následně ČTK řekl, že je snahou, aby teď ani v budoucnu nebyly překračovány limity hluku či prašnosti. "Abychom měli pod kontrolou podzemní vody, aby dál nepoklesávala. Abychom měli pod kontrolou a monitorovali například pokles terénu, který může být tou hornickou činností způsoben," poznamenal.

Smlouva by podle něj měla garantovat to, že dokud se v dole bude těžit hnědé uhlí, budou všechny parametry monitorovány. "Budeme si vzájemně vyměňovat data, budou spolu jednat experti, nebudeme narážet na nějakou zeď mlčení a nebudeme trpět nedostatkem informací," uvedl. Kompenzace by pak měly být určeny na stavbu náhradních vodovodů či monitorovací sítě.

Polská delegace podle Půty dnes obdržela vyčíslení částek, které Česko považuje za důležité a oprávněné. Příští týden čeká reakci, částku nepřiblížil. "Teď ani nejde o velikost té částky jako spíše o vzájemné pochopení, jak my jsme k té částce došli a co obsahuje. Tady budeme čekat na další jednání," řekl. To by se podle něj mělo konat příští týden od středy.

"Pro nás je ve vyjednávání jen jeden cíl, a to zaručit, aby na české straně hranice nedošlo v žádném případě k ohrožení přístupu k pitné vodě. Případná dohoda s Polskem toto musí jasně obsahovat včetně jasných a právně vymahatelných garancí ze strany Polska," uvedl v tiskové zprávě ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Polsko podle české diplomacie patří mezi nejbližší spojence v ČR ve V4, EU i NATO. "V posledních dnech zazněla tvrdá prohlášení. Je to logické, jde o životní prostředí českých občanů, o jejich pitnou vodu. Není ale naším zájmem jakkoliv poškodit dosud velmi dobré vztahy mezi ČR a Polskem," dodal Kulhánek. Země podle něj sdílí řadu společných názorů a zájmů v otázkách unijních politik, bezpečnosti nebo hospodářské politiky.

Polský náměstek: Pokroku u Turówa bylo dosaženo

Jistého pokroku v jednání o polském hnědouhelném dolu Turów dnes bylo dosaženo, určitě ale nadále nelze říci, že situace byla vyřešena. Novinářům to řekl náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński. Česko a Polsko podle něj mají velmi rozdílné hodnocení situace, stále ale věří v dohodu.

O záležitosti dnes v Praze jednaly expertní týmy obou zemí. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který se osobně neúčastnil, uvedl, že vnímá významný posun v některých bodech. Příští týden, pravděpodobně v pondělí, bude jednat s polským protějškem Michalem Kurtykou, později opět zasednou i odborné týmy.

Podle Jablońského polská vláda od počátku usilovala o nalezení řešení. Česká strana si ale několikrát stěžovala na to, že dokud se věc nedostala k Soudnímu dvoru EU, Polsko situaci neřešilo.

"Po dnešku můžeme říci, že jsme dosáhli jistého pokroku v jednáních, ale určitě nadále nelze říci, že situace byla vyřešena. Budeme příští týden pokračovat v jednáních. Domluvili jsme se, že definitivní dohoda se bude opírat o předběžné ujednání, dohodnuté šéfy obou vlád," řekl Jabloński.

Podle Česka důl Turów u česko-polské hranice mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Soudní dvůr Evropské unie v pondělí uvalil na Polsko pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 mil. Kč) za neuposlechnutí předchozího soudního příkazu k přerušení těžby v dole.

Unijní soud už v květnu vydal na základě české žaloby předběžné rozhodnutí o zastavení těžby v dole. Polská vláda reagovala oznámením, že důl zavřít nehodlá, a stejné stanovisko zaujal také generální ředitel společnosti PGE, vlastníka dolu. Náhlé zastavení těžby by podle Polska ohrozilo energetickou bezpečnost země a tisíce pracovních míst. Soud následně vyměřil Polsku zmíněnou pokutu.

Základem pro další jednání by podle Jablońského měla být provizorní dohoda, jež byla uzavřena v květnu. "Spoléháme na to, že efekt této dohody bude takový, že součinnost a práce na společných projektech bude možná a výhodná pro všechny a peníze dojdou do rozpočtu českého státu a Libereckého kraje, a ne rozpočtu EU v procesu, který pokládáme za zbytečný a neopodstatněný," dodal náměstek.

Uvedl také, že vždy vyjednává v dobré víře. "Vždy přistupuji k rozhovorům s předpokladem, že v dobré víře k nim přistupuje i druhá strana. Občas se stávají situace, které tuto dobrou víru zpochybňují. Jsem si vědom, že vzhledem k blížícím se parlamentním volbám může vznikat z politického hlediska pokušení jisté věci protahovat či dělat tak, jak velí volební zájem," poznamenal.

Brabec dnes vyloučil možnost, že by v záležitosti hrály roli blížící se sněmovní volby v ČR. Zároveň čeští zástupci po celou dobu hovoří o tom, že cílem je nalézt dohodu.

Jabloński nechtěl hovořit například o možnosti přerušení rozhovorů, uvedl ale také, že na stole jsou nadále všechny možnosti, dokud nebylo dosaženo dohody. "Doufáme, že to skončí pozitivně. Věřím, že pozitivní přístup může povzbudit českou stranu, aby k věci přistupovala podobně," dodal.

Maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski uvedl, že samosprávy obou zemí očekávají, že vlády a vládní experti co nejdříve dospějí k dohodě. "Ve veřejných prohlášeních se hodně hovoří o dobru obyvatel a o zlepšení života v pohraničí a o tom, aby obyvatelé tady zůstávali, aby to bylo jejich místo k životu. K tomu je zapotřebí vytvořit podmínky. To, co jako polská strana nabízíme, to je částečně také zlepšení jejich života," řekl novinářům.

Jak rychle budou procesy zaváděny záleží podle něj na rychlosti dosažení dohody. "Podle mého názoru velice záleží na české straně. Pokud seriózně a rychle přistoupí k návrhům, které jsou na stole, proces se urychlí," doplnil.

Související

Petr Hladík

Hladík je ministrem životního prostředí. Petr Pavel ho jmenoval den po nástupu do funkce

Prezident Petr Pavel dnes den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Předchozí prezident Miloš Zeman jmenování začátkem roku odmítl, což lidovci označili za protiústavní, kompetenční žalobu ale s ohledem na končící mandát bývalé hlavy státu nepodali. Vláda nebyla kompletní od začátku listopadu, kdy ze zdravotních důvodů skončila na ministerstvu životního prostředí (MŽP) Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
Richard Brabec (ANO)

Ropákem roku se stal exministr životního prostředí Brabec

Titul Ropák roku 2021 udělili ekologičtí aktivisté bývalému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zelenou perlu za antiekologický výrok má Pynelopi Cimprichová, místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie. Jde o první ženu, která tuto cenu získala. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Více souvisejících

Richard Brabec (ANO) důl Turów Polsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy