Nehoráznost, likvidace důchodců, to je sprosté. Prezidentský kandidát se zastal seniorů

Petr Hannig nechápe, proč se žádná z parlamentních stran, která se obrací před volbami k voličům seniorům, proti takové nehoráznosti neohradila.

Nejrizikovější skupinou z hlediska nehodovosti jsou řidiči senioři. Pražský magistrát přišel s tím, že by senioři měli mít možnost vyčerpat pouze šest trestných bodů, po překročení by přišli o řidičský průkaz. „Takže dvakrát byste se nepřipoutali a přišli byste o řidičák,“ napsal na svém blogu Hannig.

Listina základních práv člověka nepřipustí jakoukoliv diskriminace podle věku. „Jsem rád, že tuto šestibodovou knutu, ze kterých by se senioři mohli stát nevolníky připoutanými ke svému bydlišti, Ministerstvo dopravy ze svých plánů, týkajících se novely silničního zákona, vypustilo," napsal Hannig.

Rada vlády pro bezpečnost silničního provozu se bude zabývat i jinými návrhy. Je tu také možnost omezit řidičům vysokého věku rozsah silnic, po nichž by mohli jezdit. V řidičském oprávnění by tedy měli uvedeno, že mohou jezdit například jen ve svém kraji nebo na konkrétně stanovené silnici.

„To je přece neuvěřitelně sprosté. Takže se nebudou pronásledovat piráti silnic překračující rychlostní limity klidně o desítky kilometrů za hodinu, ale naopak senioři, kteří jezdí uvážlivě a respektují dopravní předpisy,“ dodal Hannig.

Hannig chápe povinnou lékařskou prohlídku, od 65 let a pak od 68 každé dva roky. Je pro něj ale nepochopitelné proč současnou výši pokuty chce Ministerstvo dopravy zvýšit na 7 000-25 000 Kč.

„Může se stát, že senior se prostě k lékaři, kterých je na venkově stále méně, nedostane do data svého narození, zastaví ho kontrola a bude muset zaplatit částku, která bude vzhledem k jeho důchodu likvidační,“ napsal Hannig.

Vyzývá parlamentní strany, aby si problém připravované diskriminace seniorů vzali za svůj a zamezily mu dokud je čas. „Vyzývám parlamentní strany, zvláště pak ANO, které má Ministerstvo dopravy v gesci, aby do takových komisí, které se týkají seniorů řidičů, delegovaly i ty jichž se zákony budou bezprostředně týkat, to jest seniorů. Ono je totiž v poslední době, zvláště v ČR obvyklým žánrovým obrázkem, že senior je pro dnes vládnoucí čtyřicátníky dědula krmící holuby v parku,“ uvedl Hannig.

Související

Marian Jurečka

Jak přilepšit důchodcům? Jurečka přišel s novým návrhem

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes oznámil nové opatření, které se týká seniorů, kteří i v důchodu pokračují v práci. Namísto mírného trvalého zvyšování penze by se jim měly nově začít odpouštět sociální odvody. Toto opatření, které bude součástí důchodové reformy, má shodu v rámci koalice.
Marian Jurečka

"Nikoho jsme nepoškodili." Jurečka uvítal nález ÚS k valorizaci důchodů

Ústavní soud dnes svým nálezem potvrdil, že úprava valorizačního mechanismu, ke které vláda v loňském roce přistoupila, byla v souladu s ústavním pořádkem. Došlo tak k zamítnutí návrhu hnutí ANO na zrušení této valorizační novely. MPSV rozhodnutí Ústavního soudu vítá. Potvrdilo se, že vláda byla v krizové situaci rozpočtově odpovědná a jednala v zájmu budoucích generací i mezigenerační solidarity. Odůvodnění verdiktu nyní MPSV podrobně prostuduje.

Více souvisejících

důchodci, senioři politika Petr Hannig Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 23 minutami

před 28 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

před 44 minutami

před 57 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zajistí svou bezpečnost, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, varuje Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy