Česko vyřadilo Čínu ze zemí s rizikem nákazy, na seznam dal USA

Ministerstvo zdravotnictví změnilo v pondělí seznam zemí s vysokým rizikem nákazy koronavirem. Vyřadilo z něj třeba Čínu a Jižní Koreu a nově na něj zařadilo USA či Portugalsko.

Vyplývá to z údajů na webu ministerstva, na změny upozornil server iRozhlas.cz. Vláda 13. března rozhodla o povinné domácí karanténě pro lidi vracející se do Česka ze států na seznamu rizikových zemí. Tehdy bylo na seznamu 15 států, nyní je jich 19.

Původně byly na seznamu zemí s vysokým rizikem přenosu nákazy od 13. března Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Británie, Norsko, Dánsko a Francie. Nově jsou od 23. března na seznamu Austrálie, Izrael, Kanada, Malajsie, Portugalsko a USA a vypadly z něj Čína a Jižní Korea.

"Do seznamu jsme zařadili země, kde je absolutní výskyt (případů nákazy koronavirem) vyšší než v Česku, a u velkých zemí jsme brali v potaz poměr výskytu onemocnění k obyvatelstvu," řekla serveru iRozhlas.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. "U USA došlo k nárůstu prakticky o 100 procent až v posledních dvou dnech. Do té doby byl výskyt pod 100 na milion obyvatel," doplnila.

Vláda také již 13. března zakázala s platností od 16. března vycestování z České republiky do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Ve stejný čas začal platit zákaz vstupu všech cizinců na území Česka.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

Česká republika ministerstvo zahraničí USA (Spojené státy americké) Čína

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy