Česko vystoupí z Mezinárodní investiční banky? Relikt RVHP prý slouží ruským agentům

Senátní zahraniční výbor doporučil vystoupení ČR z Mezinárodní investiční banky (MIB), kterou založily někdejší socialistické státy v čele se Sovětským svazem. Rozhodl o tom dnes po neveřejném jednání se senátním hospodářským výborem, který podle informací ČTK projednávání vládního návrhu na přesídlení MIB z Moskvy do Budapešti přerušil a vyžádal si od ministerstev další informace.

Zahraniční výbor podle svého usnesení doporučil horní komoře, aby vyzvala vládu k přípravě kroků, které jsou "nezbytné pro vystoupení ČR z MIB". Kabinet by měl podle usnesení současně dokončit kroky k vystoupení z obdobné Mezinárodní banky pro hospodářskou spolupráci, která byla založena v roce 1963 socialistickými státy v rámci někdejší Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) a původně se měla s MIB, založené o sedm let později, sloučit.

Čerstvě z bezpečnostního výboru, kterému předsedá @PavelFischer: Vyzýváme vládu, aby připravila Česko na vystoupení z Mezinárodní investiční banky. Více v tiskové zprávě: https://t.co/4aRqMUk26d pic.twitter.com/esi6ILEATj

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) September 18, 2019

"Mezinárodní investiční banka je pozůstatek z dob socialismu a RVHP, který dnes slouží především Ruské federaci. Nevidím důvod, proč bychom měli zůstávat členy, není to pro Českou republiku výhodné. MIB je navíc rizikem z hlediska bezpečnosti. Je proto nejvyšší čas připravovat odchod," uvedl k usnesení výboru jeho předseda Pavel Fischer.

RVHP byla vytvořena jako protipól Evropskému hospodářskému společenství (nynější EU) a umožňovala centrální ovládání ekonomiky socialistických států.

K ukončení členství ČR v MIB senátory vyzvalo uskupení Evropské hodnoty. "Banka je bezpečnostními institucemi popisována jako možná krycí aktivita pro ruské vlivové a zpravodajské aktivity uvnitř schengenského prostoru, čemuž napovídá i snaha zajistit jí bezprecedentní diplomatickou imunitu v novém sídle v Budapešti," uvedlo.

Vláda naopak v návrhu na přesídlení MIB uvedla, že by tento krok byl v souladu zahraničně politickými zájmy ČR. Přemístění banky by podle kabinetu znamenalo, že by nebyla vnímána jako ruská, ale jako evropská. "Přesunutí sídla MIB umožní získat 'evropský status'. MIB bude nově při spolupráci s partnerskými bankami a institucemi spadat do oblasti střední a východní Evropy, a nikoli do regionu Ruské federace," uvedla vláda.

Rusko má podle vládního materiálu hlavní podíl na kapitálu banky (47 procent), ten se ale snižuje. MIB od roku 2012 prošla ozdravěním a nyní působí na trzích všech členských zemí. Cílem úvěrové politiky banky je podpora středně velkých podniků přímými úvěry, velkých podniků pomocí syndikovaného financování a zaměření na exportní financování.

Související

Maďarsko

Maďarsko odchází z Ruskem kontrolované Mezinárodní investiční banky

Maďarská vláda se rozhodla stáhnout své zástupce a odejít z Ruskem kontrolované Mezinárodní investiční banky (IIB), na jejíž tři vysoce postavené představitele ve středu uvalily Spojené státy sankce. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na maďarské ministerstvo pro hospodářský rozvoj. "Ačkoliv IIB hrála ve střední a východní Evropě důležitou rozvojovou roli, americké sankce způsobily, že její činnost ztratila smysl," uvedl resort v prohlášení podle agentury AP.
Alena Schillerová

Schillerová bude zástupce ČR v Mezinárodní investiční bance, potvrdila vláda

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se stane za Českou republiku guvernérkou v Mezinárodní investiční bance. Alternátem guvernéra, tedy zástupcem, bude náměstkyně ministryně financí Lenka Dupáková. Schválila to dnes vláda, vyplývá z informací na internetových stránkách kabinetu. Zároveň vláda rozhodla, že zástupce ČR v Radě ředitelů banky by měla jmenovat a odvolávat ministryně financí.

Více souvisejících

Mezinárodní investiční banka Senát ČR Česká republika Pavel Fischer

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy