Cestu šéfa Senátu na Tchaj-wan budou v březnu řešit nejvyšší ústavní činitelé

Cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan bude jedním z bodů schůzky nejvyšších ústavních činitelů na začátku března. Šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS) to uvedl po dnešním setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Vystrčil také na úterý kvůli cestě svolá setkání místopředsedů Senátu a předsedů senátorských klubů.

Dopis čínského velvyslanectví určený Pražskému hradu, který varoval před možnými následky cesty bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan, je podle Vystrčila mrazivý a zavání vyhrožováním.

"My jsme se o tom zmínili v tom smyslu, že to bude jeden z bodů schůzky, která bude plánovaná v březnu, je to schůzka nejvyšších ústavních činitelů. Upozornil jsem pana prezidenta, že bych velmi rád tam Tchaj-wan, včetně třeba toho dopisu, který se objevil i na jednom serveru, rozebral, a domluvil se na tom, jakým způsobem budeme na ten dopis a věci s tím spojené reagovat," řekl Vystrčil a později upřesnil, že setkání by se mělo uskutečnit na začátku měsíce.

O cestě se chce radit s dalšími představiteli Senátu. "Samozřejmě budu získávat další informace a názory, například od předsedy výboru pro zahraniční věci Pavla Fischera (nezávislý), případně od dalších lidí, kteří zahraniční politice rozumí, mají s tím určité zkušenosti," dodal Vystrčil. Předpokládá, že na základě těchto jednání si vypracuje koncept pro setkání nejvyšších ústavních činitelů.

Čínská ambasáda v lednu před cestou varovala. Podle Aktuálně.cz předala Hradu dopis, kde hrozí trestem pro Kuberu i české firmy v Číně, pokud se uskuteční. Kancelář prezidenta podle webu podpořila dopis přípisem a Kuberovi ho předala v polovině ledna. Čínské ministerstvo zahraničí agentuře Reuters sdělilo, že neví, odkud se informace vzaly.

"Ten dopis je dle mého názoru mrazivý, zavání vyhrožováním. A není to o předsedovi Senátu jako člověku, ale o Senátu jako instituci. Myslím, že není možné, aby tímhle způsobem byla narušována suverenita kterékoli země, tím méně České republiky," poznamenal Vystrčil.

Kubera oznámil úmysl navštívit Tchaj-wan loni. Sklidil za to kritiku od čínské diplomacie i prezidenta Zemana, podle něhož cesta není v ekonomickém zájmu ČR. Kubera 14. ledna, týden před svou smrtí, uvedl, že mise nemá protičínský charakter a nebude mít dramatické důsledky pro vztahy ČR s Čínou, která Tchaj-wan pokládá za svou součást. Nejvyšší ústavní činitelé na svém dosud posledním setkání v říjnu Kuberovi cestu nedoporučili. Vyplývá to z oficiálního zápisu ze schůzky, jehož část na svém twitteru dnes zveřejnil Rudolf Jindrák, ředitel zahraničního odboru Pražského hradu.

Související

Více souvisejících

Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR Tchaj-Wan diplomacie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy