Co dělá nakažený Výborný v izolaci? Sleduji politiku a dělám se synem úkoly, říká poslanec pro EZ

K zahálení má daleko. Lidovecký poslanec Marek Výborný, který onemocněl covidem-19, je i doma v jednom kole. „Zatím jsem se ještě nedostal k tomu, abych si třeba přečetl pěknou knížku. Buď sleduji politiku, anebo se starám o tři děti, které jsou díky mé chorobě v karanténě a nemohou tak chodit do školy. Nejvíce se proto věnuji jedenáctiletému Vendelínovi. Píšeme diktáty a počítáme matematické příklady,“ říká z domácí izolace pro EuroZprávy.cz středoškolský pedagog Marek Výborný, který se nakazil při zkoušce pěveckého sboru v Heřmanově Městci.

Neměl žádné dramatické zdravotní příznaky. Bývalého šéfa lidovců Marka Výborného nepostihla ani zvýšená teplota, natož horečka. „Vždyť minulý týden jsem byl ještě ve Sněmovně, kde mně měřili teplotu a měl jsem 35,1 stupňů Celsia. Ani jsem nekašlal. Jediný příznak, který jsem měl, byla rýma, která už odeznívá, i když je možná stále na mém hlasu ještě slyšet,“ konstatuje heřmanoměstský zastupitel do telefonu, přes nějž se EuroZprávy.cz s ním spojily.

Hlady nestrádají, švagrová nechá vždy nákup za dveřmi

Předseda podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení se koronavirem nakazil při zkoušce pěveckého sboru v Heřmanově Městci, kde s dětmi žije. „Přišel jsem zde do kontaktu s kolegou, který byl ve čtvrtek pozitivně testován na covid-19,“ tvrdí Výborný. Proto poslance v pátek kontaktovala hygiena a nařídila mu domácí karanténu. „Zároveň mě poslala na testy, které jsem absolvoval v sobotu dopoledne v Pardubické nemocnici a odpoledne mně volali, že jsem nakažen,“ vysvětluje syn bývalého ministra obrany i ministra bez portfeje a soudce Ústavního soudu Miloslava Výborného, který byl v aktivní kariéře zároveň i soudcem Nejvyššího správního soudu. Vdovec, který loni v září přišel o manželku Markétu, není jediným nemocným z pěveckého sboru Vlastislav Heřmanův Městec, jehož je jednatelem. „Ze sboru jsme nyní tři pozitivní.“

Za normálních okolností by byl Marek Výborný v úterý v Poslanecké sněmovně, kde probíhala 58. schůze. „Jelikož mám nucený home-office, tak jsem absentoval,“ hořce se pousměje. Člen Ústavně právního výboru je ale v obraze a dokonale ví, co se ve Sněmovně odehrávalo. „Poctivě jsem přes televizi sledoval jednání v Poslanecké sněmovně a pochopitelně jsem si nenechal ujít ani tiskovou konferenci našeho lidoveckého klubu, kterou přenášela televize,“ nastiňuje svůj program skaut.

Politické novinky ale musí skloubit dohromady s výchovou tří dětí, a to Amálkou, Míšou a Vendelínem, na něž zbyl sám. „Děti sice mají od neděle negativní test, ale tím, že jsme byli předtím spolu doma, musejí být nyní do příštího úterý v karanténě,“ vykládá Výborný. Potomkům tak otcova nemoc změnila program. „Nejmladší Vendelín nemohl odjet na adaptační kurz, nejstarší Amálie zase přišla o sobotní zájezd se školou do Švédska, i když s největší pravděpodobností bude asi zrušen,“ predikuje čtyřiačtyřicetiletý muž, který je mimochodem členem podvýboru pro mládež a volný čas.

Výbornému se nyní hodí, že byl téměř šest let ředitelem pardubického Gymnázia Mozartova a má i pedagogické vzdělání. Během dne se dům Výborných tak promění ve školu, aby žáci, kteří jsou v nucené karanténě, zameškali co nejméně. „Holky už jsou ve třeťáku, respektive v tercii, takže slečny studium zvládnou samy,“ má táta přehled. Pomoci s výukou ale musí benjamínkovi Vendelínovi. „Něco málo spolu do školy děláme, píšeme diktáty a počítáme samozřejmě matematické příklady a podobně. Musím říci, že nám to jde,“ pochválí oba politik, který vystudoval historii a teologii na Univerzitě Palackého v Olomouci.

O potraviny trosečníci v karanténě nemají nouzi. Hladem rozhodně netrpí a ani nestrádají. Nákupy jim nosí sestra zesnulé manželky. „Zásobování jídlem je bez problémů, protože švagrová, která bydlí kousek od nás, v karanténě není. A to proto, že jsme s ní předtím nestrávili delší dobu než patnáct minut, a tak nám zařizuje nákupy, které nám vždy nechává za dveřmi, tak jak to má být,“ přibližuje Marek Výborný rodinné zásobování v koronavirové karanténě.

Související

Protest zemědělců v Praze

Zemědělci vysypali hnůj před úřad vlády. Policii došla trpělivost

Dnes brzy ráno dorazili zemědělci s traktory do Prahy, kdy jízdou kolem Letné a následnou demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s tím, že vláda jejich problémy nepovažuje za prioritu. Policisté ale museli zasahovat před úřadem vlády, kde jeden ze zemědělců vysypal hnůj na vozovku a tramvajové koleje. Následně vyhlásili nulovou toleranci vůči protestujícím a kontrolují je za všechny přestupky.
Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Marek Výborný (KDU-ČSL) politika Poslanecká sněmovna KDU - ČSL Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 22 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy