Covid-19 na pražském magistrátu: Do karantény půjde až 40 lidí, hasiči musí na testy

Do karantény by na pražském magistrátu mělo jít zhruba 30 až 40 koaličních i opozičních politiků a také úředníků, kteří se zúčastnili pondělního jednání městské rady. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Nemoc covid-19 se v úterý prokázala u primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN).

Testům se musí podrobit také pražští hasiči, s nimiž se náměstek minulý týden setkal. Do karantény jde podle serveru Seznam Zprávy také zastupitel Prahy 4 Lukáš Zicha (STAN), jehož partner byl pozitivně testován a oba byli s Hlubučkem o víkendu na Sněžce. Výlet na nejvyšší českou horu s nimi podle serveru absolvoval také senátor Petr Holeček (STAN).

"Jednání rady se zúčastnili všichni radní, část ředitelů a předsedů výborů, někteří úředníci a také předsedové koaličních klubů i zástupci opozice. Celkově se situace týká 30 až 40 lidí," uvedl Hofman. Vedení města má také rozhodnout, zda se bude ve čtvrtek konat jednání pražských zastupitelů.

Hlubuček řekl, že v pondělí se během dne přestal cítit dobře. Večer si pak naměřil teplotu 37,8 stupně Celsia. Následně vyhledal lékaře a test potvrdil nákazu.

Testování se měli ještě dnes podrobit všichni, kteří byli s náměstkem na pondělní městské radě. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes ČTK sdělil, že odpoledne se má rozhodnout, zda se bude konat čtvrteční zasedání zastupitelů. V úterý uvedl, že zjišťuje, zda by se jednání mohlo konat on-line. Problém je, že na zastupitelstvu se hlasuje jmenovitě a že město musí veřejnosti zajistit možnost sledovat jednání. Magistrát už zrušil dnešní zasedání kontrolního výboru.

Na testy poslali své zaměstnance pražští hasiči. Týká se to těch, kteří přišli v minulém týdnu do kontaktu s Hlubučkem při jeho cestě po některých stanicích. "Sedm osob bylo posláno na testy okamžitě. Následně bylo provedeno trasování a zjišťujeme další potenciální nakažené. Nyní se záležitost týká celkem do desítky osob," řekla mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská. Hlubuček se vydal navštívit stanice dobrovolných hasičů.

Hlubučkově návštěvě byli přítomni i zástupci profesionálních hasičů. Jaký poměr dobrovolníků a profesionálů byl poslán na testy, mluvčí neřekla. V případě profesionálů podle mluvčí platí už od začátku pandemie přísná opatření. "To znamená bezkontaktní předávání směn, používání dezinfekčních prostředků a kontrola tělesné teploty. Další opatření budou přijata na základě výsledků testovaných osob," řekla.

Pozitivně testován na covid-19 byl také partner zastupitele z Prahy 4 Zichy. "Je to možné," řekl Zicha serveru Seznam Zprávy na dotaz, zda se náměstek mohl nakazit na jejich společném víkendovém výstupu na Sněžku. Senátor Holeček řekl, že s Hlubučkem jel dvě hodiny domů, ale že se cítí dobře. "Nelenil jsem a nechal jsem se otestovat. Výsledky bych měl mít zítra (ve čtvrtek)," dodal.

V uplynulých měsících bylo na pražském magistrátu nakaženo několik úředníků. Od poloviny března byl načas kvůli koronaviru uzavřen odbor evidence majetku. Nákaza se na odboru prokázala u dvou zaměstnanců a asi padesát lidí bylo v karanténě. Kromě odboru evidence majetku se nákaza objevila také na odboru územního rozvoje.

Praha je koronavirem nejvíce zasaženou oblastí v Česku. Laboratoře tu do dnešního večera odhalily 2356 nakažených, z toho se necelých 1500 vyléčilo. V celé zemi bylo od začátku epidemie zaznamenáno 10.154 případů.

Související

Praha, ilustrační foto

Praha chce odkoupit rušené pobočky České pošty. Plánuje je přestavět

Prahu dlouhodobě trápí nedostatek nájemního bydlení. Výstavby nových bytů ale bohužel brzdí zdlouhavý proces schvalování jednotlivých projektů. Nové vedení města se proto snaží najít alternativy, jak potřebu bydlení pro své obyvatele saturovat, a podniká kroky, které by mohly této situaci alespoň částečně pomoci. Nyní řeší část objektu České pošty v Moravské ulici v Praze 2, kterého se podnik v rámci své restrukturalizace zbavuje. Vyplývá to z tiskévé zprávy magistrátu.

Více souvisejících

magistráty Praha Praha Zdeněk Hřib Hasiči Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy