ČR včas splní podmínky pro čerpání z mimořádného fondu EU, řekl Bartoš

Česko podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše dokáže do poloviny roku splnit podmínky pro čerpání peněz z mimořádného fondu obnovy Evropské unie. Předseda Pirátů to dnes řekl novinářům na závěr své první návštěvy Bruselu, kde jednal mimo jiné s eurokomisaři odpovědnými za strukturální fondy a rozpočet.

České úřady podle Bartoše zvládnou vyhovět požadavkům spojeným s potíráním korupce a střetu zájmů, v otázce obtížně stíhatelných dalších faktických podmínek může podle něj Praze pomoci další dialog s komisí. Její činitelé během setkání ukázali vstřícnost, dodal Bartoš.

Česko může z balíku o celkovém objemu na 800 miliard eur (téměř 20 bilionů korun) určeného na podporu ekonomik stižených koronavirovou krizí inkasovat více než 180 miliard korun. Loni v září již Praha obdržela prvních 23 miliard. Aby mohla začít čerpat i další peníze, musí nejprve vyřešit systémové nedostatky spojené s bojem proti střetům zájmů vrcholných politiků. Ty komise v Česku odhalila v souvislosti s případem bývalého premiéra Andreje Babiše, který byl podle bruselských auditorů ve střetu zájmů kvůli trvajícím vazbám na holding Agrofert, který vložil do svěřenských fondů.

Bartoš je po bruselských jednáních přesvědčen, že Česko několik zbývajících požadavků spojených s tímto tématem stihne splnit do poloviny roku, jak stanovila komise.

"Nemůžeme tady kvůli neúplné legislativě ohrožovat financování projektů, na které čeká celá Česká republika a na které je navázána řada reforem," řekl dnes Bartoš. Narážel mimo jiné na navrhované změny v zákoně o střetu zájmů, které počítají se zpřísněním zákazu vlastnictví médií nebo přijímání dotací a investičních pobídek.

Bartoš se dnes sešel s eurokomisařkou pro soudržnost a reformy Elisou Ferreiraovou a eurokomisařem pro rozpočet a správu Johannesem Hahnem. Bruselští činitelé podle něj dávali najevo vstřícnost, která by Česku mohla pomoci i při očekávaném obtížném plnění faktických kritérií vztahujících se na jednotlivé projekty financované z fondu. Komise mimo jiné požaduje, aby značná část peněz mířila do klimaticky šetrných či digitálních projektů. Podle Bartoše se však budou muset podrobnosti financování upravovat již jen kvůli tomu, že se v posledních měsících do jejich přípravy výrazně promítlo zvyšování cen.

"Pokud něco nebude z nějakého důvodu v danou chvíli stihnutelné, protože ta připravenost už vlastně v momentě převzetí vládní zodpovědnosti nebyla dobrá, tak z toho musíme najít cestu ven," prohlásil Bartoš s odkazem na to, že minulá vláda podle něj řadu projektů nepřipravila v souladu s požadavky komise. Česko však chce podle něj více než v minulých letech sázet na dialog s Bruselem.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) eurofondy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy