Důvěra v Zemana a vládu stoupla. Letos poprvé si polepšila i Sněmovna, ukazuje průzkum

Důvěra v prezidenta v září stoupla o tři procentní body, nyní mu věří 46 procent lidí. Důvěra vzrostla také vládě a letos poprvé i Sněmovně. Naopak Senátu důvěra o bod klesla a z ústavních institucí mu lidé věří nejméně.

Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Za týden se v Česku konají volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Krajským zastupitelům a hejtmanům důvěra proti červenci o bod stoupla.

Nejvyšší důvěru veřejnosti si drží obecní zastupitelstva a starostové, proti červenci ale zaznamenala pokles shodně o dva body na 61 procent.

Češi nyní z ústavních institucí věří nejméně Senátu, poslední rok měla nejnižší důvěru Sněmovna. Senát ztratil proti červenci jeden bod a v září měl důvěru 35 procent občanů. Naopak Sněmovna si od července o čtyři body polepšila a důvěřuje jí 36 procent lidí. Vyšší důvěru má v září i vláda, věří jí 43 procent lidí.

Hejtmanům věří 41 procent lidí, proti červenci si o jeden bod polepšili. Krajským zastupitelům stoupla důvěra také o bod, ale na 44 procent. Zatímco v červenci měli krajští zastupitelé důvěru stejného podílu lidí jako prezident, nyní za ním o dva body zaostávají.

Senátu ve zvýšené míře důvěřují mladí lidé ve věku 15 až 29 let, absolventi vysokých škol, studenti, nižší odborní pracovníci nebo například Pražané. Naopak relativně nižší důvěru Senátu ukázal průzkum mezi respondenty se středním vzděláním bez maturity nebo vyučenými, důchodci či lidmi z obcí od 800 do 2000 obyvatel a z měst do 30.000 obyvatel. Ke krajským zastupitelům mají vyšší důvěru absolventi vysokých škol, Pražané nebo dotázaní z Libereckého kraje.

Se současnou politickou situací je spokojeno 21 procent Čechů, odpověď "ani spokojen, ani nespokojen" zvolilo 31 procent dotázaných. V porovnání s červencem spokojenost stoupla o tři procentní body. "Patrná je také tendence mírného zlepšování v posledním období, kterou ovšem alespoň prozatím přerušila poslední troje data sebraná po vynucené, více než dvouměsíční koronavirové pauze," uvedlo CVVM. Spokojenost ale stále zůstává výrazně lepší než v letech 2012 a 2013.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Vláda ČR Poslanecká sněmovna Senát ČR Hejtmani průzkumy Miloš Zeman zastupitelstvo život

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy