Evropa a celý svět potřebují stabilní a silnou Velkou Británii, napsal Zeman Sunakovi

Evropa a celý svět potřebují stabilní a silnou Velkou Británii, napsal dnes český prezident Miloš Zeman v gratulaci Rishimu Sunakovi ke jmenování britským premiérem. Sunakovy dosavadní zkušenosti i politická dráha znamenají podle prezidenta vynikající předpoklady pro zvládnutí složitých geopolitických výzev. Zeman v dopisu zveřejněném Pražským hradem uvedl, že věří v další rozvoj bilaterálních vztahů Británie s Českem.

Britský král Karel III. dnes jmenoval Sunaka premiérem a pověřil ho sestavením kabinetu. Sunak zvítězil ve vnitrostranickém klání o post nového lídra Konzervativní strany a jako šéf vlády nahradí po sedmitýdenním působení Liz Trussovou, jejíž plány na snížení daní způsobily v zemi finanční chaos.

Zeman dnes Sunakovi pogratuloval ke jmenování. "Váš mandát přichází v nelehké době, kdy svět čelí mnoha geopolitickým výzvám v čele s bezprecedentní ruskou agresí na Ukrajině a související energetickou krizí. K jejich zvládnutí potřebuje nejen Evropa, ale i celý svět, stabilní a silnou Velkou Británii," uvedl Zeman. Je si jistý, že Sunakovy zkušenosti a politická dráha jsou vynikajícím předpokladem ke zvládnutí takového úkolu.

Podle Zemana je nezbytné i nadále vytrvat v pevném a neochvějném spojenectví s Ukrajinou. "Ale zároveň bojovat i za aktuálně těžce zkoušený sociální smír v našich vlastních zemích. Nesmíme za žádnou cenu připustit ohrožení demokratických hodnot, na kterých jsou vystavěny," konstatoval.

Věří, že Sunakovo působení ve funkci premiéra přispěje i k dalšímu rozvoji bilaterálních vztahů Británie s Českem. "I přes nedávný odchod vaší země z EU je totiž naše vzájemná spolupráce, mimo jiné jakožto dvou členských zemí NATO, klíčová při zvládání rostoucích globálních výzev," uvedl.

Související

Více souvisejících

Rishi Sunak Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy