Fiala jednal se Stoltenbergem, shodli se na posílení východního křídla NATO

Premiér Petr Fiala (ODS) se shodl s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem na nutnosti posílení východního křídla NATO. Oba politici jsou rovněž pro pokračování dodávek vojenské techniky Ukrajině, který čelí ruské invazi. O výsledku jednání se Stoltenbergem dnes Fiala informoval na twitteru.

"Shodli jsme se na nutnosti momentálního i dlouhodobého posílení východního křídla NATO a na důležitosti pokračování dodávek vojenské techniky Ukrajině tak, aby se země mohla ještě lépe bránit ruské agresi," uvedl český premiér.

Česko dosud darovalo Ukrajině vojenský materiál v hodnotě 1,1 miliardy korun. Z bezpečnostních důvodů ale resort obrany již delší dobu neuvádí, jaký materiál na pomoc napadené zemi posílá.

List Wall Street Journal v úterý napsal s odvoláním na představitele českého ministerstva obrany, že Česko poslalo na Ukrajinu více než desítku modernizovaných tanků sovětské výroby T-72M. 

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v úterý uvedla, že věří, že Česko posílá na Ukrajinu zásadní vojenský materiál. Konkrétně se však o obsahu dodávek bavit nechtěla.

"Zvídavost je lidská a chápu ty, kdo chtějí zjistit, co na Ukrajinu dodáváme. Promiňte, nemohu vám k tomu říct víc. Zuří tam válka a nebudeme vrahům s písmenem Z nic usnadňovat!" napsala na twitteru. 

O posílení východního křídla aliance v souvislosti s děním na Ukrajině hovořili zástupci zemí NATO už na mimořádném summitu v Bruselu koncem března. Fiala tehdy uvedl, že se Praha hodlá na posilování východního křídla aktivně podílet.

Česká armáda už vyslala přibližně 200 vojáků na Slovensko v rámci vytvářeného bojového uskupení NATO. Generální tajemník aliance české angažmá ocenil. "Mluvil jsem s premiérem Fialou, abych mu poděkoval za rozhodnutí České republiky vést novou jednotku NATO na Slovensku a za výraznou podporu Ukrajině," uvedl dnes Stoltenberg na twitteru.

Kromě Česka, Spojených států, Německa a Nizozemska do společné alianční jednotky, takzvané bojové skupiny, vyšlou své příslušníky také Polsko a Slovinsko. Podobná bojová uskupení vytváří aliance kvůli ruské invazi na Ukrajinu také v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Již dříve po ruské anexi Krymu vznikla v Pobaltí a v Polsku.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Jens Stoltenberg NATO

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy