Fiala navštívil Dny NATO. Alianční záruky podle něj budou stále potřebné

Dny NATO jsou příležitostí připomenout si, jaký význam má Severoatlantická aliance pro naši bezpečnost. Její záruky budou stále potřeba. Při slavnostním zahájení dvoudenních Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově na Novojičínsku to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Letos se na ní představují armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky z 19 zemí.

"Tradičně se tu prezentuje to nejlepší a nejvyspělejší, co má k dispozici armáda, policie, hasiči, celníci a řada dalších bezpečnostních složek České republiky," řekl premiér. Návštěvníci akce podle něj mají také výjimečnou možnost seznámit se s technikou spojenců a partnerských zemí.

"Já Dny NATO, na které pravidelně jezdím, vnímám také jako příležitost připomenout si, jak nesmírný význam má Severoatlantická aliance pro naši bezpečnost. Proto děkuji organizátorům, kteří tuto akci už dvě desítky let připravují, za to, že pomáhají zprostředkovávat význam NATO široké veřejnosti," řekl Fiala. Připomněl vstup Česka do NATO v roce 1999, což podle něj bylo milníkem v historii země.

"Válka na Ukrajině celé Evropě dokazuje, že svět je stále plný hrozeb, těch tradičních, jako je dnešní ruská agrese, i těch novějších, jako jsou různé hybridní útoky. Nikdy se to nezmění, takže záruky, které nám dává Severoatlantická aliance, budou stále potřeba. Na světě není silnější vojensko-politické společenství, které by svým členům garantovalo takovou bezpečnost, jakou dnes máme my," řekl premiér.

Uvedl, že Česká republika nyní konečně významně navyšuje financování své obrany. "Bezpečnost není samozřejmá a není zadarmo, je nutné do ní promyšleně investovat," řekl premiér.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Dny NATO NATO

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy