Filip jednal s Babišem. KSČM se zdrží při hlasování výboru o změně rozpočtu

Poslanci KSČM se při dnešním jednání sněmovního rozpočtového výboru o vládním návrhu navýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun při hlasování zdrží. Novinářům to po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Babiš ho dnes k podpoře změny nepřesvědčil, podle Filipa chybí konkrétní podoba plánovaných investic. Podle Babiše chtějí komunisté snížit schodek na 450 miliard.

Filip uvedl, že komunistům se deficit zdá příliš vysoký. "Premiér sice argumentoval stanoviskem prezidenta (Miloše Zemana), ale já pořád chci vidět investiční plán, který by to zahrnoval," řekl Filip. Babiš v pondělí po schůzce se Zemanem řekl, že prezident s dalším rekordním navýšením rozpočtu souhlasí.

Z aktuálního návrhu se podle předsedy KSČM zdá, že vláda chce mít spíš k dispozici volné peníze. "Které by použila, jak by sama uvážila, bez kontroly Parlamentu, a to se nám nelíbí," dodal. Diskuse s premiérem se podle něj dnes netýkala konkrétních škrtů.

Babiš řekl, že podle komunistů je 500 miliard příliš moc. "KSČM chce 450 miliard a (Filip) měl nějaké kritické názory k tomu, jak funguje ministerstvo obrany," řekl novinářům premiér. O dohodě o toleranci mezi KSČM a ANO se podle Babiše na dnešní schůzce nehovořilo. "Pan Filip přijde začátkem července s nějakým návrhem," vysvětlil. Komunisté chtějí, aby dohoda doznala změn, protože v původním znění nepočítala s koronavirovou epidemií.

Premiér odmítl tvrzení, že je jednání o rozpočtu vydíráním ze strany KSČM. "Nemyslím si to, spíš jsou to nějaké jejich vnitrostranické záležitosti, nemyslím, že je to to, co říkáte," uvedl. Spolupráce na základě dohody o toleranci podle Babiše dosud fungovala dobře. "Teď je tento problém," dodal.

V rozpočtovém výboru se poslanci KSČM zdrží. "Po skončení výboru budou zasedat naši experti. Pokud jde o rozpočet, budeme jednat dále i v našich týmech, které jsou ustaveny podle dohody o toleranci (s hnutím ANO)," uvedl Filip. Není si jist, zda bude o podpoře rozpočtu definitivně rozhodovat sobotní zasedání širšího vedení KSČM. "Uvidíme, jestli to do soboty vyjde," prohlásil Filip.

"Nemáme úplně jasno, na co, kam a jak," řekl dnes na rozpočtovém výboru poslanec Jiří Dolejš (KSČM). "Nesmíme se divit zcela věcným obavám z toho, aby nám dějiny a voliči nenafackovali za to, že jsme jednali ukvapeně," dodal. Nejde podle něj o to odmítnout vládní návrh, ale ujasnit si další postup, aby chyb bylo co nejméně.

Vláda žádá Sněmovnu o navýšení schodku už potřetí, kvůli koronavirové epidemii narostl zatím z 40 miliard na 300 miliard Kč. Komunisté dosud v hlasování menšinový kabinet ANO a ČSSD podpořili. Koalice o podpoře jedná i s dalšími stranami. "Budeme o tom ještě jednat na poslaneckém klubu a požádal jsem premiéra o jednání k tomuto tématu," sdělil dnes ČTK předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Vojtěch Filip (KSČM) Andrej Babiš státní rozpočet Jiří Dolejš Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy