Hamáček popírá, že by vnitro skrývalo smlouvy k nákupům ochranných pomůcek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se ohradil proti tomu, že by ministerstvo vnitra chtělo skrývat smlouvy k nákupům ochranných pomůcek v době nouzového stavu.

Na twitteru dnes uvedl, že všechny smlouvy vnitra jsou zveřejněny v registru smluv a v Národním elektronickém nástroji (NEN) pro veřejné zakázky. Premiér Andrej Babiš (ANO) kritizoval vládní poslance za to, že v pátek nepodpořili usnesení opozice, že by smlouvy o nákupech v nouzovém stavu měly být zveřejněny.

"K páteční diskusi o zveřejňování smluv - všechny smlouvy ministerstva vnitra na nákupy ochranných prostředků v nouzovém stavu jsou dávno zveřejněny v registru smluv a v NEN, na webu ministerstva je přehledná tabulka. Opravdu nemáme co skrývat," uvedl Hamáček. Babiš v sobotu uvedl, že s rozhodnutím poslanců nesouhlasí. "Všechny smlouvy, které jsme uzavřeli a které uzavřeli naši ministři, musí být samozřejmě zveřejněné," napsal natwitterupremiér.

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes v diskuzním pořadu televize CNN Prima News Partie řekl, že se pátečního hlasování sice nezúčastnil, všechny smlouvy ale podle něj musí být ze zákona zveřejněny v registru smluv. S tím souhlasil i místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by zveřejnění zjednodušilo kontrolu nákupů. Připomněla závěr Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), podle kterého státní nákupy ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu na začátku epidemie nemoci covid-19 provázel chaos a nedostatečná kontrola úřadů. Důsledkem pak byly značné rozdíly v ceně i kvalitě. Ministerstva zdravotnictví a vnitra se hájila tím, že spolupracovala a že nákupy bylo potřeba hlavně provést rychle. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura dodal, že je potřeba, aby byly nákupy transparentní.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy