Home Credit a pročínské aktivity? Senátor Fischer chystá trestní oznámení

Předseda senátního bezpečnostního výboru Pavel Fischer (nezávislý) se rozhodl podat trestní oznámení kvůli pročínským aktivitám agentury C&B, kterou platila firma Home Credit International miliardáře Petra Kellnera. Fischer dnes novinářům řekl, že policie by měla prověřit, zda nešlo o přípravu trestné činnosti.

Podle ředitele agentury Tomáše Sazimy je senátorův záměr buď nepochopením práce agentury, nebo snahou vytvářet lživou konstrukci. Home Credit nemá podle svého mluvčího z případného policejního vyšetřování obavy.

"Mohlo jít o cílenou snahu ovlivnit činnost Parlamentu," uvedl senátor Fischer k informacím serveru Aktuálně.cz. Podle nich agentura měla vylepšit obraz Číny v Česku a pokoušela se ovlivňovat obsah médií i politiky. Fischer - kritik čínského režimu - byl podle serveru předmětem "interního monitoringu PPF". "Nevím, co to znamená," reagoval na to Fischer. Dodal ale, že policie má za úkol mimo jiné ochranu ústavních činitelů. Podrobnosti trestního oznámení nechtěl senátor zatím prozradit, text chce ještě konzultovat s právníky.

Sazima ČTK sdělil, že interní monitoring je "monitoring k interním potřebám agentury, nikoli klienta". "Ten o tomto monitoringu ani nevěděl, ani si jej neobjednal," uvedl Sazima. "Podotýkám, že vždy se jednalo o analyzování otevřených zdrojů, jako jsou sociální sítě či média," dodal.

Skupina PPF, do níž Home Credit spadá, uvedla, že monitoring veřejných mediálních výstupů je legitimní součást komunikační praxe. "V případě senátora Pavla Fischera si jej agentura navíc vedla jen pro svoje vlastní potřeby, tedy nebyl předmětem žádné smlouvy," reagovala dnes PPF na twitteru.

Sazima zaslal i příklady monitoringu Fischera. Jde o několik e-mailů z letošního července adresovaných Sazimovi. Odesílatel, jehož jméno je začerněno, popisuje Fischerova vyjádření v médiích či na sociálních sítích například k ústavní žalobě na prezidenta, kauze varování českých úřadů před čínskou firmou Huawei nebo krocích Ruska v mezinárodních vztazích. Proč agentura Fischera monitorovala, Sazima nesdělil. Uvedl jen, že nešlo o činnost s cílem ovlivnit fungování Parlamentu, že Fischerův záměr "vychází buď z hlubokého nepochopení práce jakékoliv PR agentury, nebo z účelové snahy vytvářet a rozvíjet lživou konstrukci o údajném vylepšování obrazu čínského komunistického režimu v ČR", dodal.

Mluvčí společnosti Home Credit se už dříve proti informacím Aktuálně.cz ohradil. "Home Credit je přesvědčen, že se jedná o cílenou, široce a dlouhodobě vedenou kampaň, ve které nechybí ani trestněprávní aspekt. Zveřejněné materiály jsou evidentně kradené a nelze vyloučit, že jsou i pozměněné. Proto Home Credit bude nadále postupovat a komunikovat v celé věci pouze právní cestou," napsal tehdy ČTK Tománek. Nyní uvedl, že se firma vyšetřování kvůli Fischerovu oznámení neobává a je připravena s vyšetřovateli spolupracovat.

Fischer na jaře pozval Kellnera na jednání zahraničního výboru horní komory. Důvodem byla spolupráce Kellnerovy PPF s Huawei, před jejímiž technologiemi varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NUKIB). Kellner pozvání odmítl, místo toho se sešel s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS). Ujistil ho údajně, že jeho firmy budou dodržovat případná omezení pro Huawei.

PPF je majoritním vlastníkem telekomunikačního operátora O2 a vlastní největšího českého provozovatele telekomunikačních sítí Cetin. Obě firmy technologie Huawei využívají, stejně jako další dva tuzemští mobilní operátoři. O Huawei se navíc mluví jako o možném dodavateli technologií pro mobilní sítě takzvané páté generace (5G). Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to popírá.

Související

Více souvisejících

Pavel Fischer Home Credit ppf group Praha Čína Agentura C&B

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy