Jaké platy budou mít zaměstnanci NKÚ? Novela je před schválením

Před závěrečným schvalováním je ve Sněmovně poslanecká novela, jejímž cílem je dorovnat platové poměry zaměstnanců Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) odměňovaných podle zákoníku práce s poměry zaměstnanců placených podle služebního zákona. V dnešním druhém čtení poslanci nepodali k předloze žádný pozměňovací návrh, mohli by o ní hlasovat ještě v prosinci.

Novela předpokládá, že platy zaměstnanců NKÚ by měl nově upravovat platový řád, který by vydal prezident úřadu poté, co ho schválí rozpočtový výbor Sněmovny.

"Nové pravidlo by se mělo podle dříve navržených úprav kontrolního výboru týkat také zaměstnanců Národního bezpečnostního úřadu," řekl zpravodaj Lukáš Černohorský (Piráti).

Zaměstnanci NKÚ i dalších úřadů nejsou podle předkladatelů zaměstnanci správního úřadu. Nevztahuje se proto na ně zákon o státní službě. Zaměstnanci NKÚ nyní pobírají platy podle zákoníku práce a příslušného nařízení vlády, které se na takové zaměstnance státu vztahuje.

Na platy úředníků podle služebního zákona se naproti tomu vztahuje jiné nařízení vlády. Toto nařízení však způsobuje, že od 12. platové třídy výše se platové tarify zaměstnanců podle služebního zákona výrazně liší v jejich prospěch od tarifů těch zaměstnanců, kteří spadají pod zákoník práce.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

nkú mzdy / platy Poslanecká sněmovna Lukáš Černohorský (Piráti) zákoník práce

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 14 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy