Jurečka dostává gratulace. Opozice nabízí spolupráci, nový šéf lidovců se zdráhá

Opoziční politici gratulovali Marianu Jurečkovi k dnešnímu zvolení novým předsedou KDU-ČSL po Marku Výborném. Opakovaně mluví o možné spolupráci stran, k níž se Jurečka staví zdrženlivě, ale kategoricky ji nevylučuje.

"Jsem přesvědčen, že naše strany mají na to, aby společně změnily Českou republiku k lepšímu," napsal na sociálních sítích předseda ODS Petr Fiala.

Gratuluji nově zvolenému předsedovi @kducsl @MJureka. Jsem přesvědčen, že naše strany mají na to, aby společně změnily Českou republiku k lepšímu.

— Petr Fiala (@P_Fiala) January 25, 2020

Šéf Pirátů Ivan Bartoš věří v konstruktivní spolupráci nejen v podpoře rodin a sociální politiky, ale i životního prostředí.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová by chtěla, aby Jurečka zvážil výzvy někdejšího premiéra a předsedy Senátu Petra Pitharta ke spojenectví. "Je toho dost, co máme společné, a na tom je třeba stavět," napsala Pekarová Adamová. Pithart je členem lidové strany, na sjezdu byl jako host.

"Máme dlouhodobě přátelské vztahy a doufám, že budeme spíš hledat to, co nás spojuje, dívat se více do budoucnosti než minulosti," uvedl k Jurečkově zvolení předseda STAN Vít Rakušan. Lidovci a Starostové se před minulými sněmovními volbami dohodli na vytvoření volební koalice, nakonec z ní ale sešlo a každé uskupení kandidovalo do Sněmovny samostatně.

Děkuji za dobrou spolupráci @MarekVyborny a přeji mu mnoho osobního štěstí. Gratuluji ke zvolení @MJureka předsedou @kducsl. Máme dlouhodobě přátelské vztahy a doufám, že budeme spíš hledat to, co nás spojuje, dívat se více do budoucnosti než minulosti.

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) January 25, 2020

Někdejší předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si nemyslí, že by byla Jurečkovým zvolením předvolební spolupráce demokratických stran vyloučena. "To je jen černobílá zkratka lidí, kteří neznají zákoutí zákonů a chování voličů. A nepracují s daty, ale zbožnými přáními," napsal Bělobrádek na twiteru.

Gratuluji @MJureka ke zvolení předsedou @kducsl ! Nemyslím si, že jeho zvolením je vyloučena předvolební spolupráce demokratických stran. To je jen černobílá zkratka lidí, kteří neznají zákoutí zákonů a chování voličů. A nepracují s daty, ale zbožnými přáními

— Pavel Bělobrádek (@PavelBelobradek) January 25, 2020

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika se KDU-ČSL odtrhla od reality běžného života. "Tato strana bývala vládní a příliš seniorům ani rodinám nebo matkám samoživitelkám nepomohla. Gratuluji novému předsedovi a přeji mu větší vnímání běžného života občanů. Jen tak totiž mohou lidem skutečně pomoci v jejich problémech, které v minulosti mnohdy způsobila tato strana svou vládní angažovaností," uvedl.

Jurečkovi dali delegáti přednost před předsedou poslanců KDU-ČSL Janem Bartoškem a Janem Horníčkem z královéhradeckého kraje. Europoslanec Tomáš Zdechovský se na sjezdu nominace vzdal.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) sjezd KDU-ČSL 2020 KDU - ČSL Petr Fiala (ODS) Markéta Pekarová Adamová Pavel Bělobrádek Ivan Bartoš (Piráti) Vít Rakušan (STAN) Pavel Kováčik ODS top 09 KSČM

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy