Jurečka nasedl do traktoru a odváží spoušť po tornádu. Dojímá mě solidarita, přijeli řemeslníci až z Chomutova, říká

Nasedl do svého traktoru, k němuž připojil čelní nakladač i návěs pro odvoz suti a vyrazil do Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, aby zde pomohl s odklízením apokalypsy, kterou tady ve čtvrtek napáchalo ničivé tornádo. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka ve zdevastovaném městyse pomáhá s odvozem trosek i opravou střech. „Vykoupil jsem všechny plachty i hřebíky v obchodech, které jsem po cestě navštívil. Je nutné domy bez střech přikrýt. I když realita je děsivá až hororová, vládne zde neuvěřitelná solidarita,“ vypráví pro EuroZprávy.cz Marian Jurečka.

V kapse montérek mu často zvoní mobilní telefon, aby lidé, řemeslníci přes něj nabízeli pomoc. Šéf lidovců Marian Jurečka vyvěsil své číslo na sociální platformy. „Představte si, že mně volali zedníci, pokrývači i klempíři až z Chomutova, a to že se chystají přijet na jižní Moravu opravovat střechy. Taková ochota mě dojala, opět se ukazuje, že při katastrofách se umíme semknout,“ těší soukromého zemědělce, který se po napáchané spoušti podílí na strhávání krovů a odvozu suti.

Opoziční politik nemá obavy z nedostatku odborných řemeslníků, kteří postaví nové střešní krovy či zhotoví věnce, ale zneklidňuje jej absence materiálu. „Až se trosky původních střech odklidí, bude zapotřebí dřevo, beton, železo. Nevím, kde jej v takovém množství seženeme. Budeme si muset poradit, nic jiného nám nezbude,“ tvrdí. Proto už cestou na jižní Moravu nakoupil střešní latě a plachty na přikrytí domů. „A opět se projevil neskutečný soucit a jednotnost. Na pile v Doloplazích mně pan majitel latě věnoval zdarma, plachty v obchodech jsem pořídil jen za nákupní cenu. Je neuvěřitelné, jak pomáhají i obchodníci,“ raduje se Jurečka, který traktorem vyrazil ze své Rokytnice u Přerova a trasu dlouhou sto dvacet kilometrů do vzdálené Moravské Nové Vsi urazil za dvě hodiny.

Když bývalý ministr zemědělství ze Sobotkovy vlády dorazil na místo, které zpustošilo ničivé tornádo, připadal si, že se ocitl ve válečné zóně. „Záběry z televize jsou sice působivé, ale realita je mnohem horší. Hotový horor. Na ulicích se válejí sfouknuté střechy, odhozená převrácená auta, brodíte se střepy skel z rozbitých oken. Všude jsou trosky a sutě.“ Právě neskutečné množství odpadu odváží. V pátek v noci se vrátil k sobě domů, aby přivezl ještě kvalitnější nářadí. „Dovezl jsem lepší stroj na nakládání velkých větví, který je účinnější než otevřená velká lžíce.“

Zdrcení lidé nevěří, kdo jim přijel pomoci, na povídání není čas

V sobotu časně ráno otec pěti dětí vše dovezl do městysu, kde stráví celý víkend. „Pokud nepolevíme v tempu, tak příští týden by mohly být uklizeny zahrady, dvorky i ulice. U domů bude oprava pochopitelně trvat mnohem déle.“ Místopředseda Sněmovního hospodářského výboru přiznává, že zpočátku zdrcení lidé nevěřili, že jim přijel pomoci s traktorem vrcholný politik a bývalý ministr. „Jen se ale pozdravíme, maximálně mně řeknou, že mě znají z televize, a tím vše končí. Na nějaké vybavování není čas. Je zde kupa práce.“

Něco jsem přes den stihl natočit, asistent střihl….. tak zde něco málo z mých pocitu z dneška…. Moc děkuji za komentáře, vážím si jich, ale naše pozornost si zaslouží ti, kteří přišli o své domovy, navzdory katastrofě je obrovská vlna solidarity a za to VÁM patří velký dík? pic.twitter.com/bSUqZZ6cMP

— Marian Jurečka (@MJureka) June 25, 2021

Během pátku všechny pomocníky potěšila parta z Uherského Hradiště, která přivezla večeři. „Byla vynikající a zapili jsme ji nealkoholickým pivem. Už jsem totiž někde na internetu četl poznámku, že Jurečka přijel na místo neštěstí jen pít pivo,“ usměje se ironicky. Při práci poslanec zaregistroval, že Moravskou Novou Ves navštívil premiér Andrej Babiš s vicepremiérkou Alenou Schillerovou. „Projelo kolem mě asi šest superbů s majáčky. Je jasné, že každý nemůže obléci montérky a jít pomáhat, ale klíčové bude, aby členové vlády skutečně a konkrétně dostáli svým slibům. Vždyť mnozí přišli úplně o všechno a stát se k nim nyní nesmí obrátit zády. Je zde znát velké zoufalství i bezmoc,“ všímá si emocí.

Jurečka s odstraněním přírodní katastrofy nepomáhá poprvé. Dobře si pamatuje na povodně z roku 1997, které smetly Troubky v okrese Přerov, v němž žije. „Těžko se obě apokalypsy dají porovnávat. Ale řekl bych, že v Moravské Nové Vsi i v dalších postižených lokalitách je větší naděje, že vše půjde rychleji. V Troubkách a jiných obcích se muselo totiž dlouho čekat, než voda opadne, zatímco tady se večer přehnalo tornádo a hned ráno se mohla spoušť začít odklízet,“ míní šéf lidovců, který několikrát odklízel škodu i po bleskových povodních na Přerovsku.

Čas pokročil. A tak se Marian Jurečka už musí s redakcí EuroZprávy.cz rozloučit. Startuje traktor a záhy znovu odváží odpad, trosky a suť. Čeká ho nekonečná šichta.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) Tornádo na Moravě (24.6.2021) Jihomoravský kraj KDU - ČSL Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy