Jurečka: Návrh zákona o sociálním podnikání předloží MPSV koncem roku

Návrh zákona o sociálním podnikání by měla vláda dostat koncem letošního roku. Normu chystá ministerstvo práce. Pravidla pro fungování sociálních podniků by mohla začít platit od ledna 2024. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to dnes řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle webového adresáře funguje nyní v Česku 210 sociálních podniků s celkem 367 provozovnami. V dolní komoře dnes začínají týdny sociálního podnikání. Program zahrnuje konference, výstavu či představení produkce sociálních podniků.

V Česku existuje takzvaný chráněný trh práce. Tvoří ho firmy s víc než polovinou handicapovaných zaměstnanců. Získat mohou příspěvky od státu na mzdy a náklady. Ve firmách s víc než 25 zaměstnanci pak mají postižení tvořit nejméně čtyři procenta pracovníků. Pokud to podnik či instituce neplní, měly by buď zaplatit za každého nepřijatého handicapovaného státu stanovenou částku, nebo mít takzvané náhradní plnění a odebírat výrobky chráněných dílen.

"Vidíme, jak rostou finanční prostředky (na podporu zaměstnávání), ale zároveň máme zprávy z terénu, že ne vždy podpora naplňuje účel k vytváření dobrých, dlouhodobých podmínek pro zaměstnávání a další práci se znevýhodněnými lidmi," uvedl ministr. Podle něj je diskutabilní i náhradní plnění.

Zástupci sociálních podniků dlouhodobě usilují o uzákonění pravidel. Ministerstvo by novou normu mělo zveřejnit v listopadu. Resorty a instituce by k ní pak mohly dávat připomínky. Po jejich prosincovém vypořádání by předlohu dostali na přelomu roku vládní legislativci, upřesnil šéf oddělení koncepce sociální integrace ministerstva práce Ondřej Závodský. Podle něj by zákon měl upravit pravidla fungování dvou druhů podniků. V jednom by se po určitou dobu lidé se znevýhodněním připravovali dočasně na návrat na běžný trh práce. Druhý by nabídl lidem s vážnějším omezením stabilní uplatnění. Podle ministra by sociální podniky neměly zaměstnávat jen lidi se zdravotním postižením, ale uplatnění by v nich měli najít i lidi bez vzdělání, s trestní minulostí či z ghett.

Jak by vypadaly příspěvky od státu, odvody a daně či přístup k veřejným zakázkám, Závodský zatím nechtěl přiblížit. "Sociální podnik má být skutečně podnik, který je založený k dosažení nějakého pozitiva a zároveň zisku majitele. Nemá být závislý jen na státu," podotkl šéf oddělení.

Vláda ve svém programovém prohlášení slibuje, že přijetí zákona o sociálním podnikání prosadí. Dosavadní pokusy o uzákonění ztroskotaly. Normu slíbila už v předminulém volebním období tehdejší Sobotkova vláda ČSSD, ANO a lidovců. Zákon měl původně platit od roku 2017. Shoda na návrhu nebyla. S právní úpravou počítala i minulá vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů. Návrh normy zveřejnil úřad vlády začátkem roku 2019, kabinet Andreje Babiše (ANO) předlohu neprojednal.

Související

Ministerstvo práce

Příspěvek na péči dozná v roce 2024 změn. Ministerstvo představilo návrh

Do léta mají být příspěvky na péči vypláceny v současné výši. Částka má poté výrazně vzrůst ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku zřejmě dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Počítá s tím návrh, o kterém informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. 
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Příspěvek na péči se v roce 2024 zvýší. Stát dá na navýšení miliardy korun

Jen do léta budou příspěvky na péči vypláceny v současné výši. Ta totiž od léta výrazně poroste ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Počítá s tím poslanecký pozměňovací návrh zákona o sociálních službách, o kterém informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Více souvisejících

sociální péče Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 12 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy