Jurečka nemá odmítnutí kandidátů do ČEZ za porušení koaliční dohody

Odmítnutí dvojice pirátských kandidátů do dozorčí rady ČEZ nepovažuje vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) za porušení koaliční smlouvy. Patří do zodpovědnosti ministra financí, koho do rady nominuje, sdělil dnes Jurečka ČTK.

Piráti v pondělí kritizovali to, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) odmítl do rady na návrh Pirátů nominovat senátora Lukáše Wagenknecha i Janusze Konieczného. Piráti to považují za porušení koaliční dohody a požadují jednání vládních stran.

Jurečka dnes uvedl, že koaliční smlouva být porušena nemohla. "Je zodpovědnost ministra, koho do dozorčí rady nominuje. Pokud má pochybnosti, může daného nominanta odmítnout. Počítám s tím, že se (předseda Pirátů a vicepremiér) Ivan Bartoš se Zbyňkem Stanjurou domluví," doplnil. Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová má informace zatím jen z médií. "O dohodovacím řízení oficiálně ještě nejsem od koaličního partnera informována," sdělila Adamová ČTK.

Stanjura podle Pirátů oznámil, že do dozorčí rady energetické společnosti ČEZ dosadí jen kandidáty občanských demokratů a lidovců, ostatní místa mají být volná, případně se mají obsadit kooptací. "Koaliční dohoda byla, že má každá koaliční strana zástupce v ČEZ. A dohoda se má dodržovat," uvedl v tiskové zprávě šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Za neseriózní od Stanjury i premiéra Petra Fialy (ODS) označil fakt, že se informaci Piráti dozvěděli den před dnešní valnou hromadou ČEZ, kdy už nebylo možné předložit jinou nominaci.

Bartoš odmítavé reakci nerozumí a doufá v to, že ji Stanjura přehodnotí. "Pokud ne, musíme vyvolat dohodovací jednání koalice," doplnil. Dohodovací řízení se podle koaliční smlouvy Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN uplatní, pokud strany nenaleznou dohodu ve vládě. Koná se na úrovni K15, kde zasedají za každou stranu předseda a další dva zástupci.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) Česká pirátská strana ČEZ

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 43 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy