Jurečka si přeje, aby Zeman případně respektoval většinu pro opoziční koalice

Prezident Miloš Zeman by podle předsedy KDU-ČSL a lídra Spolu v Olomouckém kraji Mariana Jurečky měl po volbách při rozhodování o tom, koho pověří sestavením vlády, respektovat případnou většinovou koalici Spolu a Pirátů se Starosty. Jurečka to dnes na dotaz ČTK řekl v Rokytnici na Přerovsku, kde odevzdal svůj hlas do sněmovních voleb.

Sestavení koalice s nejméně 101 hlasy bude Jurečka považovat za volební úspěch.

"Já bych si přál, aby (Zeman) respektoval vůli, která vzejde z voleb. Pokud ta vůle řekne, že tady naše dvě koalice mají více jak 101 mandátů, tak aby i podle toho konal z hlediska toho, koho pověří sestavováním vlády a koho následně pověří premiérem," uvedl Jurečka. Sestavení většinové koalice je podle Jurečky zásadní. "K čemu by nám bylo, že bychom třeba jako koalice Spolu (volby) vyhráli, ale nedokázali bychom sestavit většinou koaliční vládu. Beru jako největší hodnotu úspěchu, aby tady mohla vzniknout většinová koaliční vláda, kterou bude sestavovat koalice Spolu a bude mít za premiéra (předsedu ODS) Petra Fialu," uvedl Jurečka.

Zeman v minulosti uvedl, že šanci sestavit kabinet dá předsedovi vítězné strany či hnutí, nikoli koalice. V předvolebních průzkumech se na prvním místě umisťovalo právě hnutí ANO.

Kvůli nejasnostem ohledně Zemanova zdravotního stavu panuje na politické scéně nervozita. "Není to teď pro nás vůbec jednoduchá situace. My bychom teď potřebovali, aby tady byl prezident, který má sílu, má kapacitu a energii dát svůj čas dobrému povolebnímu jednání se zástupci všech stran zvolených do Poslanecké sněmovny. Takže já byl bych rád, abychom mohli znát okolnosti zdravotního stavu prezidenta nejen jako politici, ale i jako občané, protože to je opravdu za celé období jeho mandátu jeden z nejklíčovějších okamžiků," uvedl Jurečka.

Voličské hlasy dnes a v sobotu předurčí, zda bude pokračovat vláda Andreje Babiše (ANO), nebo většinu v dolní komoře získají koalice Spolu a Pirátů se Starosty. Pro Babiše jsou podle jeho vyjádření nynější sněmovní volby politicky nejdůležitější. Předem vyloučil pouze vládní spojenectví s Piráty. Jejich představitelé vyloučili vládu s Babišem stejně jako lídři STAN a koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Podle nich jsou volby šancí na změnu dosavadního stylu vládnutí.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) volby 2021 KDU - ČSL Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy