Klaus dostal pokutu 10.000 korun za nenošení roušky

Bývalý prezident Václav Klaus dostal od pražské hygienické stanice pokutu 10.000 korun za říjnové vystoupení bez roušky před Obecním domem v Praze. Klaus s rozhodnutím nesouhlasí a prostřednictvím svého právníka podal ve středu proti rozhodnutí odpor. Požaduje, aby se přestupkové řízení s ním zastavilo. Klaus to uvedl v prohlášení, které ČTK poskytl Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Klaus přišel 28. října před Obecní dům uctít památku vzniku Československa. U pamětní desky vystoupil s projevem, ve kterém kritizoval vládní opatření proti koronaviru. Během akce neměl nasazenu roušku. Bez zakrytých úst a nosu přišel i na oslavy výročí událostí spojených se 17. listopadem na Národní třídě.

Česká televize už dříve informovala o tom, že za toto porušení vládních nařízení by měl od pražské hygienické stanice dostat pokutu 3000 korun. V lednu byl podle Blesku Klaus asi hodinu bez roušky v uzavřené restauraci. Bývalý prezident se proti vládním opatřením vyslovil opakovaně. Na počátku ledna například promluvil k účastníkům demonstrace na Staroměstském náměstí.

Klaus v prohlášení k pokutě za 28. říjen uvedl, že podání odporu bylo míněno "nejen jako nesouhlas s udělením konkrétní pokuty, ale i jako občanský protest z obecných důvodů, které směřují k ochraně práv všech občanů a k ochraně svobody proti potlačování občanských svobod". Bývalý prezident v prohlášení napsal čtyři důvody svého nesouhlasu.

Domnívá se, že udělení pokuty je postihem za politický akt, a ne trestem motivovaným epidemiologickými důvody. Je podle něj povinností představitelů veřejného života veřejně si připomenout založení státu a "nenechat se odstrašit" epidemií. Poznamenal, že postih dostal za několikaminutové položení kytice a asi dvouminutový venkovní projev bez roušky. "Ministerstvo zdravotnictví však umožňuje vystupování řečníků v televizních studiích bez roušky. Beru to jako zřejmou nerovnost a nedůvodně odlišný přístup," uvedl. "Uctěním státního svátku, ústním projevem a položením kytice jsem realizoval ústavně zaručenou svobodu projevu. Ta může být omezena jen zákonem. Ani krizová opatření vlády svobodu projevu neomezila," dodal.

Tvrdí také, že hygienická stanice ukládá pokuty v rozporu s ústavou za porušení opatření, která podle něj zrušil Městský soud v Praze. Klaus v prohlášení dále uvádí, že povinnosti může ukládat jen zákon a nošení roušek žádný zákon nenařizuje. Kritizuje také to, že zákon podle něj dává správnímu orgánu velkou libovůli, když umožňuje uložit pokutu až do výše tří milionů korun "za to, že někdo nemá několik minut roušku, ač šlo o uctění hrdinství zakladatelů našeho státu". Je to podle něj v rozporu se zásadami právního státu.Vadí mu také to, že hygienická stanice podle něj ukládá pokuty v rozporu s ústavou za porušení opatření, které "pro svou nezákonnost" zrušil Městský soud v Praze.

Odpor za Klause podal jeho právník Zdeněk Koudelka. Vyplývá z něj, že hygienická stanice o udělení pokuty rozhodla 20. ledna. Koudelka v něm navrhuje, aby bylo přestupkové řízení zastaveno. Používá především argumenty, které uvedl ve svém prohlášení i Klaus. Uvádí například, že Klausovo vystoupení trvalo pouze několik minut a hygienici se v příkazu "nevyrovnávají se skutečností, jak a v jaké míře by mohlo dojít k epidemiologickému ohrožení". "Pokud se nějaká osoba přiblížila na méně než dva metry k panu prezidentovi Klausovi, šlo o jednání této jiné osoby," uvedl advokát.

Politici či veřejně známé osoby byly při porušování vládních nařízení přistiženy opakovaně. V říjnu Blesk vyfotil tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO) při odchodu ze schůzky se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a dalšími lidmi v uzavřené restauraci na Vyšehradě. O víkendu se několik lidí včetně vládního zmocněnce pro sport Milana Hniličky nebo libereckého krajského policejního ředitele Vladislava Husáka zúčastnilo narozeninové oslavy v teplickém hotelu. Opatření porušil i bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) nebo předseda lidovců Marian Jurečka.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Roušky a respirátory

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 39 minutami

před 48 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy