Komerční šíření nacistických symbolů bude zřejmě trestné

Komerční šíření materiálu k propagaci národního socialismu a dalších podobných hnutí bude zřejmě trestné. Poslaneckou úpravu dnes schválila Sněmovna ve vládní novele trestního řádu a zákoníku, která se týká alternativních trestů. Zavedena by měla být také stálá zbraňová amnestie nebo terapeutické programy pro rizikové řidiče.

Vládní předloha se týká zejména změn procesů souvisejících s alternativními tresty tak, aby odsouzení byli více motivováni je vykonat. S řadou sněmovních doplňků ji nyní dostanou k posouzení senátoři.

Proti trestním předpisům by se podle návrhu provinil člověk, který by vyrobil, dovezl, nabídl, veřejně zpřístupnil, uvedl do oběhu nebo prodal dílo s vyobrazeními hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Základní sazba by činila až tři roky vězení, nejvyšší až šest let odnětí svobody. Trestné by naopak nebylo využití takového propagandistického materiálu například při výuce a při zpravodajství o aktuálních nebo historických událostech.

Úpravu prosadila skupina poslanců v čele s předsedou lidoveckých poslanců Janem Bartoškem v reakci na kauzy prodeje předmětů s portréty představitelů třetí říše. Nyní podle nich není možné prodej těchto věcí postihnout, protože se nedaří prokázat úmysl podporovat nebo propagovat nacismus. Vyšetřování případu ale nyní ukončila policie. Kriminalisté obvinili jednoho člověka a firmu z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a z výtržnictví.

Trvalou zbraňovou amnestii Sněmovna schválila na návrh Jiřího Maška (ANO). Člověk, jenž by dobrovolně odevzdal nelegálně drženou zbraň, by díky účinné lítosti nečelil stíhání za nedovolené ozbrojování. Možnost soudu uložit řidiči povinnost absolvovat terapeutický program poslanci do předlohy přidali podle návrhu Zuzany Ožanové (ANO).

Předloha také zpřísňuje trest za vydírání, pokud by směřovalo vůči těhotné ženě. Hrozilo by za ně podle návrhu skupiny poslanců v čele s Helenou Válkovou (ANO) až osm let vězení místo čtyř let. Poslanci úpravu zdůvodňují tím, že předmětem nátlaku bývá i samo těhotenství ženy, kdy je nucena k tomu, aby podstoupila legální potrat.

Ředitelé věznic zřejmě získají zmocnění k tomu, aby umožnili odsouzeným a obviněným lidem využívání vězeňské výpočetní techniky pro vzdělávání. Skupina poslanců v čele Lukášem Černohorským (Piráti) tím chce zejména vyjasnit, kdo využívání počítačů povoluje. "Pravomoc ředitele věznice bude přispívat ke zpřístupnění a zkvalitnění formálního vzdělání pro odsouzené ve výkonu trestu a obviněné ve vazbě," napsali autoři ve zdůvodnění schválené úpravy.

Vládní novela se týká postavení a pravomocí pracovníků Probační a mediační služby. Proces nařizování výkonu některých alternativních trestů, mezi které patří například obecně prospěšné práce, je nyní podle ministerstva spravedlnosti příliš formalistický. Problémem je třeba také to, že soudy nereagují dost rychle na zprávy Probační a mediační služby. Navrhované změny mají odstranit prodlevy, které současný systém vytváří.

Sněmovna do předlohy vložila i další procesní úpravy. Rozšířila například možnosti nejvyššího státního zástupce podávat dovolání v neprospěch obžalovaného a z rozhodování o obnově řízení vyloučila soudce, který věc rozhodoval v první stupni.

Související

Vlaková stanice poblíž vyhlazovacího táboru Treblinka

Vězni ve vyhlazovacím táboře Treblinka zahájili před 80 lety povstání. Většina za to zaplatila životem

Před 80 lety, dne 2. srpna 1943, se zoufalí vězni v nacistickém vyhlazovacím táboře v polské Treblince pokusili o vzpouru a o útěk. Tábor zapálili a uprchli z něj, většinu však vězeňské komando dostihlo a pozabíjelo. Z mnoha set vězňů přežilo jen pár desítek, jedním z přeživších byl například Čech Richard Glazar, jehož dochované vzpomínky pomáhají průběh povstání v Treblince rekonstruovat.

Více souvisejících

nacisté Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 38 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy