Letadla z Británie nesmí do Česka od dnešního poledne, oznámilo MZV

Česká republika zastaví lety z Velké Británie od dnešních 12:00, oznámilo ráno ministerstvo zdravotnictví na twitteru. Do konce roku bylo mezi Prahou a Velkou Británií naplánováno kolem 30 zpátečních letů. Lety do Británie zakázané nejsou.

Lety ruší i další evropské státy kvůli nové mutaci koronaviru, která byla zjištěna na jihu Anglie a podle expertů se může šířit rychleji než ostatní kmeny. "Od 12:00 nesmí do České republiky přiletět žádné letadlo z Velké Británie. Lety z této destinace jsou zastaveny," informovalo dnes ministerstvo. 

⚠️ Upozorňujeme na nové opatření pro cestující z Velké Británie ‼️ https://t.co/bbQAQ0HANN

— MZV ČR (@mzvcr) December 20, 2020

Podle mluvčí pražského letiště Kateřiny Pavlíkové zatím dopravci nezrušili lety ve směru z Prahy na britské ostrovy.

Zákaz příletů z Británie platí od dnešního poledne nejdéle do konce roku, vyplývá z rozhodnutí na webu ministerstva zdravotnictví. Opatření se netýká repatriačních a ambulantních letů, stejně jako letů pro záchranu života. Jako důvod zákazu ministerstvo uvádí rapidní nárůst nových případů nemoci covid-19 v Británii způsobený novou variantou koronaviru, který nemoc způsobuje.

Podle informací dostupných na webu Letiště Václava Havla měly během dneška přistát v Praze čtyři spoje z Londýna - první z nich v 10:15 a zbylé tři až po poledni, kdy už budou přílety do ČR zakázány.

"Do konce letošního roku, kdy platí nové ochranné opatření, je naplánováno přibližně 30 zpáteční letů z několika destinací ve Velké Británii, jmenovitě Londýna, Bristolu, Manchesteru a Edinburghu. Vzhledem k nadcházejícím vánočním a novoročním svátků jsme evidovali v minulých dnech větší zájem o cestování i navýšení letů na některých linkách. Lety z Prahy do Velké Británie aktuálně nabízely letecké společnost British Airways, Ryanair, ČSA a easyJet," řekla Pavlíková ČTK.

České aerolinie podle své mluvčí Vlaďky Dufkové zrušily dnešní let z Londýna do Prahy i let opačným směrem. "Zrušení se dotklo 218 cestujících. V převážné většině ve směru z Londýna do Prahy. Všechny jsme informovali na kontaktech, které nám na sebe dali," řekla ČTK Dufková. Další linka ČSA se zhruba 150 lidmi měla letět ve středu.

Lidé, kteří strávili v Británii alespoň 24 hodin, nyní po návratu povinně nastupují do karantény. Pátý až sedmý den po příjezdu do Česka podstoupí PCR test na nemoc covid-19. Když bude test negativní, karanténa jim skončí. V opačném případě bude domácí izolace trvat deset dní.

"Doporučujeme všem cestujícím, aby sledovali aktuální informace a stav své rezervace na webových stránkách své letecké společnosti. Ohledně náhradního řešení by se měli cestující obracet vždy na svou aerolinku nebo prodejní místo, kde svou letenku zakoupili. Cestující o novém nařízení budeme informovat na webových stránkách Letiště Praha, prostřednictvím sociálních sítích a také na naší infolince," dodala Pavlíková.

Spojené království už dříve patřilo v tzv. cestovatelském semaforu ministerstva zdravotnictví do nejhoršího stupně, mezi červené země. Lidé, kteří v těchto zemích strávili v posledních 14 dnech více než 12 hodin, museli při příjezdu do Česka vyplnit formulář a podstoupit test na covid-19, nebo se prokázat aktuálním testem z ciziny.

"V současné době nemáme informace o tom, že by v Británii byl někdo z českých občanů v urgentní nouzi. Všem českým občanům v Británii, kteří jsou zaregistrováni v databázi DROZD, bylo včera (v neděli) zasláno upozornění. Ministr zahraničí Tomáš Petříček navrhne projednání celé situace na dnešním zasedání vlády," dodalo ministerstvo.

Ministr později na dotaz ČTK uvedl, že prioritou je pomoci lidem, kteří nemají v Británii žádné zázemí. "Mluvit přímo o repatriacích je v tuto chvíli možná předčasné. Vycházejme z toho, že platná opatření jsou dočasná a podle vývoje situace mohou dostát změn," napsal v SMS zprávě.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) letadla, letectví Česká republika Velká Británie ministerstvo zahraničí Letiště Václava Havla Praha cestování British Airways

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy