Minář připustil angažmá v politice. V rámci Milionu chvilek se tak ale nestane

Předseda spolku Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, který stojí za několika demonstracemi proti českému premiérovi Andreji Babišovi a jeho vládě, naznačil i možné politické ambice. Kromě pořádání demonstrací zvažuje kandidaturu do Parlamentu ČR.

"Vyčerpali jsme celou řadu možností, jak se občansky projevovat. Mělo to obrovský smysl, občanská společnost se probudila. Zároveň se ukazuje, že jakkoliv je důležité pojmenovávat problémy, samo o sobě to nestačí ke změně. Klíčová změna se musí odehrát v krajských i sněmovních volbách. Těmi hlavními, kdo rozhodnou, zda změna nastane, jsou opoziční strany. Tímto směrem se ubírají i naše další kroky," řekl předseda chvilkařů v interview pro CNN Prima News a poukázal na politickou zodpovědnost opozice, která by se měla umět sjednotit.

Když se rozhovor stočil ke dvěma demonstracím na Letné, které měly být vrcholem činnosti Milionu chvilek pro demokracii, nechal se Minář slyšet, že se jednalo pouze o jakýsi mezikrok, a že k tomu opravdovému teprve dojde. I z tohoto důvodu se nechce nadále omezovat pouze na masové akce, jako jsou protesty, které nestačí. Česko se podle něj nachází v krizi demokracie, na níž mají lví podíl oligarchové. Jestli existuje něco, co jí dokáže zachránit, pak jsou to silná opozice a občanská společnost. Podpora z řad veřejnosti tu je, a proto se nyní vyčkává, jak bude postupovat. Demonstrující totiž musejí mít jistotu, že jejich angažmá nepřichází vniveč.

"Víme, že společnost je rozdělena na tří tábory. Zhruba třetina nás podporuje, třetina nepodporuje a třetina je mezi," odpověděl Minář na otázku, zda nemá obavy z klesající podpory z řad veřejnosti. Svá slova opíral i anketu, kterou si udělal sám spolek a jejíž výsledky byly totožné s těmi od sociologických agentur.

Z Milionu chvilek se nestane politická strana

Minář se také nechal slyšet, že spolek vyzval opozici, aby svůj elektorát rozšířila o další skupiny a přišla s jasnou vizí, jakým směrem by se mělo Česko v budoucnosti ubírat. Hlasy by neměly propadat pro malé strany. Jak konkrétně by ale měly opoziční strany postupovat, předseda nenastínil. Ukázal jim pouze dveře, ale projít jimi už musí samy. Podzimní volby do zastupitelstev krajů označil za deadline, kdy by se měli voliči dozvědět, jak by mohla opozice vyhrát sněmovní volby.

"Já nejsem profesionální demonstrant, to bych vás skutečně opravil. V téhle zemi je řada lidí nespokojených s tím, jak to tu je, proto je důležité, aby existovala iniciativa, která mluví jejich jménem. To je naše role. Dál platí, že Milion chvilek se nestane politickou stranou a jeho úloha je být nadstranickou občanskou iniciativou," vyjádřil se předseda ke svému případnému politickému angažmá, jakož i oné nálepce "demonstranta z povolání".

Politika Mináře sice neláká, ale protože se dva a půl roku života věnoval protivládním protestům, a to i na úkor studia, byl by nerad, kdyby to přišlo nazmar. Politické strany by si měly uvědomit onen potenciál, který jim vytvořil, a využít jej pro reálné politické výsledky. "Já teď nevidím, že by se to dělo, proto zvažuji skutečně všechny varianty," nastínil možný scénář.

Kandidaturu tedy nevyloučil. Zároveň ale naznačil, že by do podzimu mohly Babišovi klesnout preference, kdy jej buď vystřídá nějaký silný hráč, anebo se toho nakonec chopí opozice. "Nemám plán, jak to přesně musí být. Ale musím zvažovat všechny varianty. Já nechci chodit příštích pět let demonstrovat, a proto jsem motivován udělat všechno, aby to tak být nemuselo a příští vládu složily demokratické strany," vysvětlil předseda.

"Charakterizoval bych je jako vzájemný respekt a do jisté míry partnerství, jde nám o stejnou věc, i když máme jiné role. Klíčovou roli ale mají politické strany. Na druhou stranu ano, začalo to mezi námi i víc jiskřit, očekávali jsme, že vývoj bude trošku jiný. Že bude víc signálů o tom, že se povede přetavit potenciál z náměstí do politických výsledků. Dokážeme pochválit to dobré, co opoziční strany dělají, že spolupracují, ale to hlavní je vyhrát volby. V tom nevidíme v tuto chvíli skutečný plán. Nechceme ale opozici za každou cenu tepat," dokončil s objasněním vztahů mezi opozicí a Milionem chvilek pro demokracii.

Související

Petr Pithart

Milion chvilek udělil čestná členství Pithartovi nebo Minářovi

Milion chvilek dnes na setkání ke čtyřletému výročí založení spolku udělil čestná členství osobnostem, které dlouhodobě inspirují a probouzejí k aktivitě občanskou společnost. Hlavním pojítkem celé akce byly rozhovory o roli občanské společnosti nejen v časech krize, ale i o tom, jakou roli mohou aktivní občané sehrát v nadcházející volbě prezidenta.
Mikuláš Minář

Minářovo hnutí Lidé PRO končí, kandidovat nebude

Hnutí Lidé PRO, jehož vznik v prosinci oznámil bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, končí a podpoří jiné opoziční demokratické strany. Na twitteru to oznámil bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka, který s Minářem na projektu spolupracoval.

Více souvisejících

Mikuláš Minář Milion chvilek pro demokracii Andrej Babiš politika Demonstrace

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 25 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy