ROZHOVOR | Po pandemii poroste nezaměstnanost, v nouzi jsou desetitisíce lidí, říká pro EZ šéf Podnikatelských odborů

ROZHOVOR - Opatření, který vláda v České republice zavedla kvůli pandemii koronaviru Covid-19, tvrdě dopadla na živnostníky a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Vláda s námi téměř nekomunikuje, na naše návrhy a žádosti nikdo neodpovídá, stěžuje si v rozhovoru pro EuroZprávy.cz šéf Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Vláda přišla s celou řadou opatření. Například připravila úlevy živnostníkům v hrazení sociálního a také zdravotního pojištění či pozastavení EET. Jsou podle vás tyto návrhy dostatečné?

Celou řadu opatření má vláda pro všechny, zaměstnanci počínaje a velkými firmami konče, jen ne pro OSVČ. Těm jen dala možnost čerpat ošetřovačky, tedy jen napravila dosavadní donebevolající nespravedlnost, a odpustila jim sociální pojištění. Odpustit živnostníkům sociální pojištění v době, kdy nemají žádné příjmy je stejné, jako byste dali prášek proti bolesti člověku, který má rozdrcenou nohu. Je to málo účinné a toho člověka to nezachrání. A pozastavení EET v době, kdy nejsou tržby, je trochu laciné gesto.

Podnikatelské odbory opakovaně a velmi důrazně žádaly vládu především o to, aby odsunula květnové spuštění 3. a 4. vlny EET. Bylo by zvrácené chtít po řemeslnících, kosmetičkách, kadeřnicích nebo lékařích, aby si v době krize - a mnozí bez příjmu - pořizovali nové pokladny EET a učili se s nimi zacházet. Ovšem to nemění nic na tom, že Podnikatelské odbory trvají na úplném zrušení EET.

Jste s vládou v nějakém kontaktu? Konzultujete s nimi další možná opatření, která by ulevila podnikatelům či živnostníkům?

My jsme s vládou ve velmi intenzivním kontaktu, ale vláda s námi ne. Píšeme vládě, jednotlivým ministrům i premiérovi dopisy, žádosti, vysvětlujeme, argumentujeme, požadujeme. Jediný, kdo odpovídá, je ministr Karel Havlíček, a toho si cením. Nás v Podnikatelských odborech ovšem těší, že to, na co jsme už před dvěma týdny začali upozorňovat, se začíná nyní dít. Těší nás, že slova, která opakujeme stále dokola, zaznívají z projevů v Poslanecké sněmovně nebo od ministrů. Víme, že bez našeho tlaku na vládu, by dodnes její ochota pomoci živnostníkům byla mizivá.

Jaké další kroky by podle vás měl stát učinit, aby podnikatele podpořil? Co by mělo přijít například v příštích dnech a co v řádu týdnů či měsíců?

Stát musí živnostníkům nejprve pomoci přežít. K tomu jim musí dát to, co dává všem zaměstnancům, tedy zajištěný alespoň minimální příjem.( (pozn. redakce: rozhovor vznikl dříve, než vláda oznámila, že OSVČ, které jsou postiženy nařízeními vlády, budou dostávat po dobu trvání protikoronavirových opatření 15.000 korun měsíčně) Těm, kteří se ocitli zcela bez prostředků a navíc mají neodkladné náklady, musí stát poskytnout jednorázovou a rychlou podporu v nouzi. To jsou opatření k okamžitému přežití.

A hned musí následovat další kroky k zajištění přežití budoucího. Pro ekonomiku země a zdraví společnosti je třeba zachovat malé a střední firmy a živnosti. Stát jim musí pomoci zvládnout nezbytné náklady alespoň v prvních měsících po krizi.

Potom musí stát vytvořit prostředí pobízející k spotřebě, k tomu, aby lidé utráceli peníze tady u nás, v České republice. Budeme vládě navrhovat několik opatření, která máme zpracována v materiálu s názvem Prosperita25. Například budeme po státu chtít, aby snížil zdanění malých podnikatelů a živnostníků, především mimo velká centra a aby výrazně podpořil lokální odběratelsko-dodavatelské vztahy.

Řada živnostníků musela zavřít provozovny, některým hrozí, že po ukončení opatření kvůli koronaviru už znovu neotevřou. Dokážete odhadnout, kolik z nich je opravdu v existenční krizi?

Máme samozřejmě jen hrubé odhady, ale předpokládáme, že o existenci, tedy v stavu nouze se nacházejí malé desítky tisíc živnostníků a malých podnikatelů. Ale nepochybujeme o tom, a máme takové zprávy, že o přežití jde i mnoha středně velkým firmám.

Jak se to vše podle vás může podepsat na nezaměstnanosti v ČR?

Vláda deklaruje velkou snahu udržet zaměstnanost na co nejvyšší úrovni. Bude dobře, když se jí to bude dařit, ale zvýšení míry nezaměstnanosti se téměř jistě nedá zabránit. Pokud se budeme krátce po krizi pohybovat mezi 4 a 5% nezaměstnanosti, viděl bych to jako velký úspěch.

Určitě se na vás obracejí živnostníci a podnikatelé. Jak jim vlastně dnes můžete pomoci? Máte pro ně nějaké rady, jak současnou situaci zvládnout?

Živnostníci a podnikatelé oceňují především to, že se za ně bijeme. Podnikatelské odbory hájí práva a zájmy podnikatelů a živnostníků proti státu, který je utlačuje a diskriminuje. Pro podnikatele a živnostníky je důležité, že se nebojíme státu postavit, že netaktizujeme a nevedeme politiku ústupků. A dávají nám svou náklonnost i vděk za takovou práci najevo tím, že se k nám hlásí. Jen za poslední tři týdny k nám přišlo přes 3000 nových členů. To není tím, že je koronakrize, to je tím, jak se v té krizi Podnikatelské odbory chovají.

Zatím není jasné, kdy všemožná omezení skončí. Přesto se zeptám – dokážete odhadnout, jak dlouho bude trvat, než se situace podnikatelů a živnostníků vrátí do stavu před rozšířením nákazy Covid-19?

Možná se už nikdy zcela nevrátíme do původního stavu. Společnost se takovou krizí vždy promění. Ne vše bude vidět na první pohled, ale jistě se začnou více používat moderní technologie; automatizace, digitalizace a robotizace naberou na obrátkách a v neposlední řadě očekávám, že dojde i k přerozdělení trhu.

Pro nás je důležité pohlídat, že segment malého a středního podnikání a především živnostníků, nebude zmenšován, že zůstane přibližně stejně velký a pestrý, jako je dosud. Ačkoli jsem ateista, skoro bych řekl, k tomu nám dopomáhej Bůh.

Související

Golda Meirová Rozhovor

Před 55 lety vedla Izrael poprvé žena. Meirová paradoxně slavila úspěchy spíše v zahraničí, upozorňuje Zouplna

Golda Meirová, první a prozatím poslední premiérka Izraele, nastoupila do čela vlády před 55 lety, 17. března 1969. Přestože izraelská politická scéna ženám ve vysokých funkcích nikdy nepřála, Meirová byla kompromisním kandidátem, který garantoval kontinuitu a stabilitu, vysvětluje Jan Zouplna v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na moderní dějiny Blízkého východu, který působí na Orientálním ústavu Akademie věd, také připomíná, že situace byla pro Meirovou nezáviděníhodná, ostatně po dlouhou dobu byla považována za úspěšnou spíše v zahraničí než doma. Dodává, že šlo také o posledního izraelského politika, který dokázal zastávat velmi nekompromisní pozice v izraelsko-arabském konfliktu, aniž by ztratil sympatie západní veřejnosti. 
Ilustrační fotografie. Rozhovor

10 let od krymského referenda. Konalo se pod hlavněmi ruských samopalů, připomíná Lebduška

Před deseti lety, 16. března 2014, proběhlo na ruskými vojsky obsazeném Krymu referendum, které posloužilo jako argument pro dokončení anexe poloostrova Ruskou federací. Výsledky hlasování byly na první pohled zkreslené, bez ohledu na skutečnost, že významná část tamních obyvatel připojení k Rusku podporovala, konstatuje ukrajinista Michal Lebduška v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Rovněž připomněl, že v otázkách, které byly v referendu položeny, v praxi absentovala možnost zachování statutu quo, tedy příslušnosti Krymu k Ukrajině. Analytik Asociace pro mezinárodní otázky dále vysvětlil například to, proč statut Krymu představoval palčivý problém rusko-ukrajinských vztahů již od rozpadu Sovětského svazu, proč se Rusku podařilo v roce 2014 poloostrov rychle ovládnout a z jakého důvodu jeho následnou anexi neuznává téměř žádný stát světa.  

Více souvisejících

rozhovor Radomil Bábek podnikatelské odbory živnostníci osvč podnikatelé Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 47 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy