"Nechceme tvrdý brexit na Halloween." České politiky znepokojuje porážka Johnsona

Premiér Andrej Babiš (ANO) lituje dnešního rozhodnutí britského parlamentu, který odsunul schválení brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Doufá, že britská vláda co nejdřív vyjasní další postup. Předseda opoziční ODS Petr Fiala rovněž lituje, že se dnes situaci nepodařilo vyřešit.

"Toho velmi lituji a doufám, že britská vláda nyní co nejdřív vyjasní další postup. A Boris Johnson trvá na tom, že o prodloužení nepožádá, takže nezbývá než doufat, že britský parlament za týden stihne domácí legislativu k brexitu i odsouhlasení dohody. EU chce brexit s dohodou a ne tvrdé vystoupení na Halloween," sdělil Babiš.

"Nadále platí, že preferujeme odchod Británie s dohodou," uvedl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). "Všichni už finální rozhodnutí čekají, abychom se mohli pohnout dále. Doufám, že britská sněmovna novou variantu dohody podpoří," napsal v textové zprávě.

"Věřme, že Boris Johnson nakonec prosadí své řešení," uvedl předseda ODS Fiala. I podle něj Česko potřebuje brexit s dohodou.

Je škoda, že se ani dnes nepodařilo vyřešit brexitový hlavolam. Britové už jsou unavení a chtějí rozuzlení. Věřme, ze B. Johnson nakonec prosadí své řešení. Česko potřebuje Brexit s dohodou.

— Petr Fiala (@P_Fiala) October 19, 2019

"Dolní sněmovna očividně nebyla nadšena z toho, že má hlasovat o dokumentu, který má přes 500 stran, byl vyjednán za velkého spěchu, neměli čas ho zcela prostudovat a sama britská vláda nezná jeho přesné dopady," soudí europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná. "Z tohoto úhlu pohledu to lze chápat, ale není možné si nevšimnout, že britské brexitové snažení připomíná spíše Chaplina než Churchilla," dodala.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše vyvrací britský postup mýtus o zlé EU. "Sedmadvacítka se opět dokázala shodnout, otevřela nové jednání s Brity a v mnohém ustoupila v zájmu dohody. Problém tedy je, že pak Británie v domácí politice nedokáže libovolnou dohodu ratifikovat. Pokud Britové požadují další prodloužení termínu pro odchod, měli by to dobře zdůvodnit," napsal na dotaz ČTK. Smysluplným důvodem by pak podle něj byla snaha o druhé referendum o brexitu.

Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) se domnívá, že šance na schválení dohody ještě existuje. "Pokud by se to ale nepovedlo, doufám, že zvítězí zdravý rozum a dojde k dalšímu prodloužení lhůty. Tvrdý Brexit totiž není v zájmu ani unie ani Spojeného království," uvedl. Dnešní komplikace se podle něj daly vzhledem k roztříštěnosti britské politické scény očekávat. "Lídři zemí EU měli využít posledního summitu a přítomnosti premiéra Johnsona na něm k diskusi o krocích v případě neschválení brexitové dohodě," míní.

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil na twitteru uvedl, že dnešní rozhodnutí britského parlamentu opět potvrdilo, že nekonečný příběh brexitu pokračuje dalšími peripetiemi.

I dnešní rozhodnutí britského parlamentu opět potvrdilo, že nekonečný příběh brexitu, do něhož Británii dostalo referendum o vystoupení z EU, pokračuje dalšími peripetiemi. Výsledek zůstává otevřený, i když se ještě dnes ráno zdálo, že jsme blízko definitivnímu rozhodnutí.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) October 19, 2019

Předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý z vládní ČSSD soudí, že premiér Johnson opět dostal políček a zbytek EU kvůli Británii stále neví, co nyní bude.

Související

Více souvisejících

Brexit Andrej Babiš Petr Fiala (ODS) Jiří Pospíšil Česká republika Velká Británie EU (Evropská unie) Kateřina Konečná (poslankyně KSČM) Ivan Bartoš (Piráti) Ondřej Benešík Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 9 minutami

před 33 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

Rada Evropy obvinila Rusko ze smrti Alexeje Navalného. Putina označila za nelegitimního prezidenta

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy